Átírják a történelmet a chilei tankönyvekben. 2012 januárjától Pinochet rendszerét nem „katonai diktatúrának” hanem – a jóval enyhébb jelentésű – „katonai rezsimnek” tanítják a diákoknak. Így döntött a mostani jobbközép kormány Nemzeti Oktatási Tanácsa. A felháborodás persze óriási.

 
Isabel Allende, Távoli sziget Fordította: Dornbach Mária Geopen Kiadó, 2012. 480 o.

Még sokan emlékeznek a sok szörnyűségre, amely 17 évig tartott a dél-amerikai országban. Az 1973. szeptember 11-én puccsot végrehajtó Augusto Pinochet tábornok uralma alatt nem volt parlament, szabadság, demokrácia, csak jogsértés, üldöztetés, gyilkolás. 3 ezer embert végeztek ki, s megannyit kegyetlenül meggyötörtek. A santiagói stadion ma is a halál és a kínzások világméretű jelképe. Chileiek százezrei hagyták el ekkor az országot, többek között Isabel Allende írónő is, a puccsal megdöntött elnök, Salvador Allende unokahúga.

Nem csoda az sem, hogy ilyen történelmi és családi háttérrel az írónő minden regényében szenvedélyesen felemeli hangját az erőszak, a kizsákmányolás, a megaláztatás ellen. A kortárs világirodalom egyik legnépszerűbb szerzője, a mágikus realizmus képviselője napokban megjelent, legújabb művében is ezt teszi, amelyben időutazásra invitálja az olvasót. A Távoli sziget című regényében, az 1700-as években járunk, a rabszolgaság idején, és a helyszín egy karibi sziget. A gyarmati társadalom tükörképét nyújtó történet központi alakja Zarité, a rabszolgának született lány. Az írónő magával ragadó, színes, lebilincselő stílusban mesél rendkívüli erejű hősnőjéről, aki a legkegyetlenebb körülmények között is képes megőrizni önmagát, hitét, kivívni szabadságát és megtalálni az élet értelmét.

Isabel Allende – akinek a világhírt a magyarul is megjelent és filmként is feldolgozott Kísértetház című regénye hozta meg – önmagát leginkább mesélőnek tartja, hiszen bármiről ír, történeteiből a mesélés öröme árad. Számtalan irodalmi, társadalmi és politikai kitüntetése mellett 2011-ben a Hans Christian Andersen díjat is átvehette.

(bé)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!