Raymond Chandler, Dashiell Hammett és Ed McBain is elégedett lenne Michael Chabon regényével.

Meyer Landsmann, a Jiddis Rendőrök Szövetségének főhőse ugyanis szinte minden rossz tulajdonságot örökölt a keménykötésű krimik nyomozóitól: hirtelenharagú, rossz modorú, alkoholista, és (ahogy azt az ilyen zsaruktól már megszokhattuk) a törvény nevében szeret minden szabályt felrúgni. Azaz méltó utódja Philip Marlowe, Sam Spade, vagy éppen Steve Carella örökségének. Nem egy mintanyomozó, de egyvalami elvitathatatlan tőle: az igazság felderítésétől sem néhány pofon, sem pedig a hatalom nem tudja eltántorítani.

Amikor a lepusztult szállodában, ahol a nyomozó tengeti egyre céltalanabb mindennapjait, holtan találnak egy lecsúszott kábítószerest, Landsmann elhatározza, hogy kideríti, miért kellett meghalnia egy sakkjátszma közepén a fiúnak. Vele együtt merülünk alá a végnapjait élő alaszkai zsidó körzet zavaros világában. Nem, nincs itt semmi képzavar: Michael Chabon regénye egy alternatív történelmi valóságban játszódik. Egy olyan valóságban, ahol a második világháborút a Berlinre ledobott atombomba zárta le, a zsidók államalapítása pedig sikertelen volt a Szentföldön, így végül Alaszkában kaptak letelepedési engedélyt hatvan évre. A Jiddis Rendőrök Szövetségének története pedig épp akkor indul, amikor már csak néhány hét van hátra, és a zsidóknak el kell hagyniuk átmeneti otthonukat. Feszültséggel terhes légkörben kezdődik tehát a nyomozás…

A Pulitzer-díjas amerikai író legnagyobb erénye az, hogy ezt az alternatív valóságot olyan részletességgel, annyira szépen árnyalva építi fel, hogy egy pillanatra sem jut eszünkbe, hogy a zsidók által benépesített Sitka valójában csupán egy álmos alaszkai kisváros. Chabon ráadásul virtuóz módon keveri a műfajokat; műve egyszerre letehetetlen krimi, furmányos sakkregény és karikatúra a zsidó közösségekről. Szemtelen, de mégsem részvétlen, humoros, de ugyanakkor szigorú mederben tudja tartani a történetet, miközben oldalról oldalra képes növelni az olvasóban a feszültséget. A Jiddis Rendőrök Szövetsége egy olyan különleges hangú író magyar bemutatkozása, aki meghódította már Amerikát.

Michael Chabon: Jiddis Rendőrök Szövetsége. Budapest, Cartaphilus, 2012. Ford.: M. Nagy Miklós, 432 old.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!