A közhiedelemmel ellentétben a nyári vízparti viselet meghatározó darabjai korántsem a fürdőruhák, hanem sokkal inkább a papucsok és szandálok. Sokak szerint a lábon hordott darabok jóval többet elárulnak személyiségünkről, mint ruháink.

 
Kállai Márton felvétele

Nemcsak a kiegészítőt, hanem a hozzá tartozó lábat is figyeltük, hiszen lehet bármennyire szép a cipő, ha az abban nyugvó lábfej kívánnivalót hagy maga után, az összkép menthetetlenül elromlik. Már a vonaton próbáltuk megsaccolni, hogy vajon tucatnyi, vagy még annál is több turista lábán számolhatjuk-e majd meg minden modern cipőviselő rémálmát, a szandál-zokni kombót, ami akkor sem kopna ki a közízlésből, ha alkotmány tiltaná meg. Sokak szerint ez a párosítás minden idők legcikibb viselete, ugyanakkor érdemes értékelnünk e látvány báját is. Igyekeztünk megfejteni az archaikus népviselet indokolatlan népszerűségé­nek titkát, de egyetlen megoldásként a nemes testrész naptól való megóvása jutott eszünkbe. Ha azt hittük (reménykedtünk), hogy ez a trend kihalóban van, hát nagyot tévedtünk.

Az elmúlt öt év koronázatlan királya a tangapapucs. Lehet műanyag, parafa, lapos, emelt sarkú, strasszos vagy mintás pántú, a lényeg, hogy mindegyik darab kényelmes. Viseli is boldog-boldogtalan, nullától százéves korig, nemtől, nemzetiségtől függetlenül. Akik képtelenek megszokni az olykor – például futás közben – a lábujjak közé szoruló pánt okozta fájdalmakat, azoknak sem kell kimaradniuk a divatkövetésből: az idei nyár szenzációjaként jelent meg az úgynevezett ragacspapucs, amit úgy kell elképzelnünk, mint egy tangapapucsot, csak éppen tanga – azaz pánt – nélkül. A papucs ugyanis erős ragasztóréteggel van bevonva, ez biztosítja a talphoz ragadást. A balatoni forgatagban sajnos nem futottunk bele egy forradalmi ragacsba sem, de az értelmetlenségével tüntető találmány bármelyik pillanatban berobbanhat a köztudatba.

Igazi retrodarabnak számít a lapos talpú, kék vagy piros alapon fehér csíkos papucs. Előnye, hogy rendkívül kényelmes, olcsó, vizes lábra azonban aligha húzható, hiszen nagy benne az elcsúszás veszélye. Úgy tűnik, a férfiak számára a mai napig kötelező darab, hiszen minden második törülköző mellett egy ilyen példány pihent. Sokan a „minél jobban lelóg a sarok, annál teljesebb a szabadság” elve alapján az egy mérettel kisebb papucsok viseletét preferálják. A szabadság azonban csak úgy lehet teljes, ha ügyelünk sarkunk megfelelő ápolására is. A strandon ugyanis csak úgy hemzsegtek a bőrkeményedések, ápolatlan körmök, némelyik lepattogzott körömlakkal súlyosbítva az összképet. Pedig a színes körmök is hódítanak idén (elsősorban a hölgyek körében). Minél élénkebb a máz, annál kívánatosabb a lábujj. Egy jól megválasztott papuccsal akár az este sztárjává is válhat viselője.

Ritka de még mindig létező jelenség a fürdőruhát acélbetétes bakanccsal kiegészítők látványa. A választás a forró nyári napokon nem túl egészséges, ám talán ez inspirálta azokat a hollywoodi sztárokat, akik hóban-kánikulában viselik szőrmével bélelt csizmáikat, az úgynevezett „Ugg”-okat. Sokan egyáltalán nem csinálnak nagy ügyet a szandálválasztásból, és a természettel intim kapcsolatot kialakítva, mezítláb flangálnak füvön, homokban és a forró aszfalton. Kár hogy ez az áldásos tevékenység esténként a „zokni és lábmosás nélkül be a cipőbe” szokással is párosul, ami rendkívül riasztó.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!