Milen Ruszkov: Felmagasztosulás

 
Milen Ruszkov: Felmagasztosulás

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen keveset tudunk a bolgár nemzet ébredéséről. Számunkra Levszki legfeljebb egy szófiai focicsapat, Hadzsi Dimitar pedig nem az a nemzeti hős, akit a bolgárok tisztelnek benne, hanem egy egyszerű, kétkezi útonálló (mondhatni, Rózsa Sándor a magyar Hadzsi Dimitar). Pedig a 19. század utolsó évtizedeiben számos bolgár hazafi vette be magát a bolgár hegyekbe és a különféle nemzeti mozgalmakba, felszítva az oszmánellenes forradalom tüzét és védelmezve a bolgár kereszténységet. Szóval nagy öröm mindenkinek, akit érdekel a Balkán történelme, de nem szívesen lapozgat a témába vágóan unalmas szakkönyveket, hogy megjelent Milen Ruszkov Felmagasztosulás című regénye.

A most 51 éves Ruszkov a legnépszerűbb bolgár író, számos nemzetközi irodalmi díj tulajdonosa.

A Felmagasztosulás azonban nem elsősorban a történelmi ismereteink bővítése miatt érdekes olvasmány, hanem azért, mert a szerző kitalált egy csudás, sosem volt archaikus nyelvet, amely egy szempillantás alatt berántja az embert.

„Ha ez így lett vón, akkor még mindig ehejt gyaknám a részűt a gebével szeriben – mondja a könyv mesélője, majd, hogy egyértelműbb legyen a dolog, hozzáteszi: nem véletlenül mondja a nép, zegernyés időben, zákányos úton, lerifrancolt lóval bajos utazni.” Hogy mindez hogy hangzik ékes bolgár nyelven, nem tudom.

De ha a székelyek nem őshonosak a Balkán hegységben (márpedig nem), akkor itten fordítói bravúrra kell gyanakodnunk. A félig bolgár, félig magyar (vagy tán egészen az?) Krasztev Péter számos bolgár írót fordított már magyarra, de Ruszkovval – saját bevallása szerint – meggyűlt a baja. „Mire végigolvastam a könyvet, tudatosult bennem, hogy ez a nyelv nemcsak a bolgárban, a mai magyarban sem létezik. Keresnem kellett egy helyettesítőt. Egy olyan nyelvi réteget, amely így-úgy megfeleltethető a regénybelinek” – mondja Krasztev, aki hosszas kutakodás után az erdélyi székelyek nyelvjárásában találta meg a megfelelő „citrompótlót”. A heroikus gyürkőzésnek hála könnyűnek nem nevezhető, ám lebilincselő olvasmány kerekedett Ruszkov regényéből. Amelyből kiderül például, hogy „a tett halála a vekengés”, és hogy „a bolgár az, aki feszt elbukik”.

Biztonsági öveket kéretik be-, a Google helyesírás-ellenőrzőt pedig kikapcsolni! (És feltétlenül tessék elolvasni Parti Nagy Lajos utószavát, majdnem olyan jó, mint maga a regény.)

(Milen Ruszkov: Felmagasztosulás. L’Harmattan Kiadó, 2017. 395 oldal)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!