Távkapcsoló rovatunk témája: Gyűjtögetők. A Spektrum dokumentumfilm-sorozatáról írt Bálint Orsolya tévéjegyzetében.

 
Még ha ez sokáig fel sem tűnik a környezetüknek, sem önmaguknak, valójában kényszerbetegek. - Gyűjtögetők - dokfilmsorozat a Spektrumon

A fogyasztói társadalom felhalmozási őrületének legdurvább szélsőségeit mutatja be az elrettentő dokumentumfilm-sorozat, melyet épp olyan borzongató nézni, akár egy horrorfilmet. Mind ismerünk gyűjtögetőket, akik még a tejfölösdobozt se dobják ki, mert még kellhet palántázni, és végül több raklapnyi gyűlik össze belőle a spájzukban, de lomtalanításkor sem kifelé pakolják a szemetet, hanem még másokét is hazahurcolják.

Az idősebbeknél általában régi beidegződés, hogy mindent el kell tenni, jó lesz az valamire, de más a helyzet azokkal, akik soha nem tapasztaltak szükséget, mégis ragaszkodnak a holmikhoz. Még ha ez sokáig fel sem tűnik a környezetüknek, sem önmaguknak, valójában kényszerbetegek. Rothadó ételmaradékokkal, fekáliával, olykor állattetemekkel teli, mérgező szeméthegyek fogságában élnek, vakondjáratokon közlekedve a lakásra se hasonlító erődítményben, mely védelmet nyújt nekik a külvilággal vagy akár saját családjukkal szemben. A betegség annyira elhatalmasodhat rajtuk, hogy már nem is szégyellik a körülményeiket, és meggyőzik magukat, hogy jó ez így. Ilyenkor nagyobb szükségük van a pszichológusra, mint a takarítóbrigádra (mindkettőt küldenek hozzájuk a műsorban), hogy segítsen megtalálni az okot, amiért készek ezen változtatni, és hogy enyhítse a rémületüket és a szorongásukat, mikor megszabadítják őket remegve őrzött kincseiktől.

Hiába örülnek mind, hogy visszakapják tiszta, élhető otthonukat, az esetek többségében egy-két év múlva ugyanolyan iszonytató állapotban találja őket a stáb. A műsor megtette, ami tőle telt, megcsillantotta a happy endet, és közben a nézők is megnyugtathatták magukat, hogy az ő cuccmennyiségük még messze van ettől. Ha mégis rossz érzésünk lenne, amiért a nézettségért felhasználtak és lemeztelenítettek előttünk egy nyilvánvalóan sérült embert, adtak egy tüneti kezelést a gondjaira, de nem segítettek a gyógyulásában, akkor jobb, ha szörnyülködni se kapcsolunk a műsorra.

-------------------------------

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!