Akkor ez kinek a szennyese? - Angol celebek egymás titkait fecsegték ki egy bulvárlapnak. - Színdarab készül az elmúlt évek legnagyobb brit sajtóbotrányáról. Ráadásul a darabot a Nemzeti Színházban mutatják be. (Na ezért szeretem az angolokat, meg persze a Monty Pythonért). A színház nem sokkal az előtt jelentette be a bemutatót, hogy a londoni bíróság – több év tárgyalás után – börtönbüntetésre ítélte a News of the Word korábbi főszerkesztőjét, Andy Coulsont.

A történet röviden. 2011-ben a brit Guardian robbantotta az év botrányát: azt állította, hogy a legnépszerűbb angol nyelvű vasárnapi bulvárlap, a News of The World megbízásából egy magánnyomozó néhány évvel korábban feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét.

A nagy port felvert gyilkossági ügyben szerettek volna exkluzív információkhoz jutni. Azonnal nyomozás indult az ügyben, és kiderült, hogy számos más embert, többek között a királyi család tagjait, politikusokat, színészeket is lehallgattak. A balhé kirobbanását követően Rupert Murdoch, a lap tulajdonosa bezáratta a szerkesztőséget. Előzőleg az enyhén szólva is közvetlen stílusáról és kemény módszereiről ismert médiamágnás parlamenti meghallgatáson volt kénytelen bocsánatot kérni az áldozatoktól, az olvasóktól és mindenkitől, akit megsértettek.

Hogy megértsük, mekkora horderejű balhéról van szó: a lapot kiadó News International egy 2,6 millió példányban megjelenő kiadványáról mondott le azután, hogy a legnagyobb hirdetők sorban otthagyták az újságot. Kiderült, hogy Milly Dowler ügye csak a jéghegy csúcsa volt. A lap évek óta hallgatott le mobilokat, köztük a 2005-ös londoni terrortámadások áldozatainak telefonjait is. Különösen pikáns ízt ad az ügynek, hogy a most elítélt egykori főszerkesztő korábban David Cameron miniszterelnök Downing Street-i hivatalának kommunikációs igazgatója volt.

A nemzetközi sztárvilágot is megrázta a sztori. Sok minden kiderült ugyanis, aminek nem kellett volna kiderülnie. Például, hogy a sztárok maguk is „jelentenek” kollégáikról és néhai saját magukról is. Jude Law ügyében például a tárgyaláson derült ki, hogy az egyik közeli családtagja szolgáltatott ki róla bizalmas információkat a lapnak. Ráadásul pénzért. Szegény Jude, mondhatnánk, ha nem tudnánk azóta már azt is, hogy annak idején ő maga hagyta jóvá élettársa, Sienna Miller és a James Bond-sztár Daniel Craig románcáról szóló címlapsztorit. Mindez 2005-ben történt, amikor a földkerekség egyik legsármosabbnak tartott színészével kapcsolatban az volt a legfontosabb hír, hogy gyermekei nevelőnőjével csalja Sienna Millert. Sajtósa ezért arra kérte a lap újságíróját, hogy ha már felhasználja a „kiszivárgott” hangüzenetet, dátumozza azt vissza. Így nem a színész, hanem Sienna Miller lesz az, aki először csalja meg a másikat. És ez jól jön a vagyonmegosztási vitában...

Egy másik, nem kevésbé botrányos ügy egy mobiltelefon és egy királyi parti körül bonyolódott. 2003-ban, Vilmos herceg 21. születésnapján óriási purparlé kerekedett abból, hogy az ismert komikus, Aaron Barschak Oszama bin Ladennek öltözve jelent meg, amit a biztonságiak nem vettek jó néven. Az esetről valaki mobiltelefonnal készített felvételeket, és ezek másnap a News of The World szerkesztőségében landoltak. Sokáig keresték a fotók forrását (bizonyára DNS-mintát is vett a lehetséges mobilok tulajdonosaitól a helyi TEK…), de csak a lehallgatási botrány kirobbanása után derült fény a valódi szivárogtatóra. Aki nem volt más, mint Tara Palmer- Tomkinson, Károly herceg keresztlánya.

Őszerénysége foglalkozására nézve hivatásos celeb, számos tévéműsorban szerepelt, köztük a Celeb vagyok, ments ki innen! című show-ban. Most az is kiderült, hogy rendszeresen látta el információkkal a királyi család viselt dolgairól a lapot, méghozzá nem kis pénzért. „Összekötője” a lap királyi tudósítója, Clive Goodman volt, és – ilyen az élet – ő is adta ki őt a bíróságnak. Ha volna elég helyünk (nincs), a végtelenségig folytathatnánk a sort: a News of the World újságírói számoltak be először Max Mosley szado-mazo partijairól, David Beckham csajozásairól, Harry herceg kicsapongásairól és az egykori futballista zseni, George Best fiának nőügyeiről.

Utóbbi azért lehet érdekes, mert a 33 éves Calum a bíróságon elismerte, hogy több mint félmillió forintnak megfelelő fontot kapott a laptól azért, hogy megszellőztesse viszonyát Mick Jagger lányával, Elizabethtel. Ha valaki eddig gondolkodott, netán szörnyülködött azon, hogy mégis mi a fenéből élnek itthon és külföldön azok az emberek, akiknek sem szakmájuk, sem munkájuk nincs, pusztán valamiért celebként kezeli őket a bulvársajtó, hát most kapott némi betekintést a kulisszák mögé. Csúnya látvány, mitagadás.

A News of the World botránya a mostani ítélettel nem ér véget. A Scotland Yardon bejelentették, hogy tanúként hallgatják ki Rupert Murdochot egykori lapjának ügyében. Az újság bezárása – bár nem rázta meg alapjaiban Murdoch birodalmát – érzékenyen érintette a médiamágnást. Kénytelen volt ugyanis leállítani egy évek óta tervezett üzletet. A News International nem vehette meg a legnagyobb brit műholdas televíziót, amelyben jelenleg még csak 39 százalékos tulajdonrésze van.

Rossz nyelvek szerint egyébként az egész lehallgatási botrány kirobbantása mögött a brit lappiac többi szereplője állt, akiknek csípte a szemét a News of the World sikere, és az, hogy az újság egy sor címlapsztorit lopott el tőlük. Hogy ez kiderül-e valaha: talán.

Az viszont biztos, hogy a londoni Nemzeti Színházban garantált lesz a telt ház.

Egy botrány főszereplői. Jude Law, Sienna Miller és Daniel Craig szerelmi háromszöge sokáig volt címlapon. Andy Coluson főszerkesztő jól járt a királyi rokon, Tara Palmer Tomkinson főállású celeb kapzsiságából. (lásd a cikhez mellékelt fotókat)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!