Az átváltoztatás soha nem volt még ennyire népszerű és ekkora biznisz. Tele az internet több tízezer forintos csomagokat kínáló stúdiókkal. Nőiességi gyorstalpalókat sorsol minden női magazin, de még a Bács-Kiskun Megye Online is. Évek óta nézzük az amerikai mintára készülő átváltoztató műsorokat, amelyekben az állítólagos rút kiskacsákból hattyút varázsolnak az értő kezek.

 
Bálint Orsolya

Korábban még úgy gondoltam, nők százainak tesznek nagy szolgálatot, hiszen végre elhiszik magukról, hogy ők is lehetnek szépek. Egyre inkább úgy látom azonban, az átváltoztatók által sulykolt szépségideál és a változás hamis illúziója legalább olyan kártékony, mint azok az emberek (főleg férfiak), akik rútul legyilkolták a teljes fej- és testcseréért sorban álló nők önbizalmát. Persze nem lehet mindenért másokat okolni, az önértékelési problémák saját jogon is szépen híznak felszínes, szépség- és fiatalságőrült világunkban. Ugyan melyik nő ne vágyna a szépülésre, az időnkénti megújulásra? Csakhogy akinél alapvető önértékelési gondok húzódnak a mélyben, ott a külső renoválás sem tudja elfeledtetni ezeket, mi több, megerősítheti őket abban, hogy csakis ezen múlik a boldogságuk.

Mindenkiből lehet jó nő pár új ruha, frizura, smink, egy jó fotós és a számítógépe segítségével. Lakatos Márk korábban a Viasat3-on vezetett átalakítós műsort. Ott mindössze egy hét alatt kellett elérnie, hogy az alany kimondja: „Szeretem a testem”. Hogy ez mennyire volt őszinte, azt hagyjuk. Most már durván nyomja: új műsorában van orrplasztika, ajakfeltöltés és mosolykorrekció (persze egy szépészeti rendelő támogatásával). Ezek a beavatkozások fájdalmasabbak és drágábbak, de látványosabb eredményt hoznak, mint egy új ruhatár. Csakhogy sosincs utánkövetés, tényleg megváltozott-e az illető élete attól, hogy közelebb került egy átlagos címlaplány külsejéhez. Talán, mert ez már nem lenne jó cégér.

Ha ennyi energiát fektetnek egy-egy átalakításba, kellene a csomagba legalább egy Darnel-tréning, valamint stresszoldó célbalövés azoknak a pasiknak a fotójára, akik helyben hagyták ezeket a nőket. A múlt heti adásban szereplő Bettit sajnos szó szerint. Végigbőgtem, ahogy elmesélte, hogyan törte el volt férje az orrát, és megalázta folyvást lelki terrorral is a kétgyermekes édesanyát. Neki nem pusztán a külsején, a lelkén volt hivatott segíteni az orrműtét, ám az ajakfeltöltést én már nem ösztönöztem volna. Azt sem értem, miért kellett az e heti adásban szivacsos melltartókkal aládúcolni Krisztinát, ha utána úgyis megcsináltatták a mellét. Eleve tiltakozom az ellen, hogy egy kismellű nőt rögtön pumpás, szivacsos melltartóbetétekkel kelljen dúsítani, mintha a bögyösség kötelező lenne. Hacsak nem a termékelhelyezés okán, amelytől áthatóan bűzlik a műsor.

Közben átkukkantottam az RTL Klubra: VV Seherezádé épp köbcenti-bővítésen esett át – a celebek már ajándékba kapják a műtéteket, mint a rocksztárok a drogot. Másról sem szól a bulvármédia. A mellékhatásokról, veszélyekről hallgat. A műsor végén mindenki elégedetten mosolyog, és jöhet a reklámcélú pezsgőzés meg Lakatos Márk dedikált könyvének átnyújtása. Kiábrándító az üzenet: a szépség – vagyis annak egy formája – megvehető. Hála az égnek, még elég sokba kerül, különben meg sem ismernénk egymást, annyi Barbie baba és Angelina Jolie futkározna a világban.

Én is szép vagyok, TV2, április 11.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!