Az ifjú Sheldon, HBO GO, HBO3

 

Egyre divatosabbak az úgynevezett előzménysorozatok. Egy népszerű tévés széria egyik szereplőjének korábbi viselt dolgait vagy az egész történet kezdeteit feldolgozó epizódokból lassan Dunát lehet rekeszteni (már ha nem tűnik képzavarnak egy közép-európai folyót használni egy ennyire tipikusan amerikai képződményhez). A 2007-ben indult Agymenők (The Big Bang Theory) néhány fiatal tudós – és egy mérnök! – mindennapjait dolgozza fel, akik mindenre képesek, ha fizikáról, matematikáról, csillagászatról vagy számítógépekről van szó, ám keményen küzdenek az olyan bonyolult dolgokkal, mint párkapcsolat, gyereknevelés vagy nagybevásárlás. A négy főszereplő közül a legbonyolultabb személyiség az enyhén autisztikus és közben zseniális Sheldon Cooper (Jim Parsons), akinek gyerekkora az Agymenők 11 évada alatt is kimeríthetetlen humorforrás. Erre már lehet várat építeni – gondolhatták a sorozat készítői (Chuck Lorre és Steve Molaro), és Hollywood nem az a hely, ahol egyetlen fillért is veszni hagynak.

Az ifjú Sheldon első évada pont azt adja, amit ígér: az általunk megismert Sheldon összes hóbortjának genealógiáját. Miért fél a madaraktól, miért utálja a testvéreit, honnan a rend- és szerződésmániája, miért választotta az elméleti fizikát a geológia helyett és egy csomó olyasmi, ami főleg azok számára érdekes, akik rendszeres nézői az eredeti szériának. Ellentétben az Agymenőkkel, Az ifjú Sheldon nem sírva röhögős sitcom, hanem inkább kedvesen vicces családi sorozat (élő nevetés nélkül). Az eredeti szériából csak Jim Parsons hangja maradt meg, aki saját életét kommentálja. A 9 és fél éves tudóst játszó Ian Armitage telitalálat, korát meghazudtoló érettséggel alakítja „az egyetlen okos embert Texasban”. Az alkotók leleményességét dicséri, hogy Sheldon fiatalkori anyjának szerepét Zoe Perryre bízták, akinek édesanyja, Laurie Metcalf játszotta ugyanezt a szerepet az eredeti sorozatban. A nagymamát, Mimót Annie Potts alakítja, nagyon viccesen. A Sheldon elbeszéléseiből megismert iszákos, ostoba és erőszakos apa itt inkább esendő, kedves papucs (Lance Barber), aki viszont ha kell, a világgal szemben is megvédi a zseni fiát.

Az ifjú Sheldon biztosan megosztja majd az Agymenők rajongóit. Lesznek, akik imádni fogják, és persze egy csomó fanyalgó is előkerül. És bár valószínűleg az előbbiek lesznek többségben, az utóbbiak érvelését erősítheti, hogy egészen a 13. epizódig kell várni arra, hogy először elénekeljék a Szép cicát, és hogy az első évad utolsó mondata gyakorlatilag lelövi az Agymenők következő évadát. Már ha lesz olyan. Az ifjú Sheldon második évada 2018 őszétől látható majd.

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!