Csatakrészegen sztorizgatni roppant szórakoztató elfoglaltság lehet. A részegség mókafaktora persze jelentősen csökken, ha nem mi vagyunk épp elázva, amit bárki tanúsíthat, aki valaha is próbált spicces emberekkel társalogni egy buliban, ahol ő volt a sofőr.

 
Tömény történelem, Comedy Central

Csakhogy a Comedy Central saját gyártású, az amerikai anyacsatorna által már sikerrel felfuttatott műsora megcsavarja ezt azzal, hogy az elbeszélő eleve egy verbálisan gátlástalan, jól ismert figura, akinek a magyar történelem egy-egy abszurdabb fejezetét kell saját szavaival átadnia, miközben egyre erősebben hat rá az időközben elfogyasztott sör, bor és pálinka. Ráadásul az anekdotát kitűnő hazai színészek tolmácsolásában végig is nézhetjük, korhű jelmezekben, de az összes kortárs szlenggel és bazmegeléssel leszinkronizálva.

A szesz persze az alapvető személyiségjegyekre is ráerősít. Lakatos Márk szédületesen gesztikulál és túlburjánzó szóvirágokat tol, Ganxta Zolee faarccal mondja be az egyre súlyosabb poénokat, Scherer Péter szenvedélyes költőiséggel magyaráz, Eckü (a Hősök zenekar frontembere) ellenben önismétlően és kiabálva hadovál, míg a stand-upos Ráskó Eszter, Biri Balázs és Csenki Attila képességei az alkoholszinttel ellentétesen fejlődnek, mindhárman fárasztóan röhögnek saját magukon.

Sírós részeget egyelőre nem láttunk, hiszen nem ez a cél, és gondosan kerülik a politikailag megosztó témákat is, amelyek szinte minden kocsmaasztalnál előkerülnek, így a szalonspiccből nem lesz részeg gajdolás.

Az antialkoholistákon túl félő, hogy nem fogja élvezni a sorozat erősen szentségsértő humorát, aki számára a magyar történelem olyan, mint Semjén Zsoltnak a Biblia. Akinek nemzeti ereklyékkel és mítoszokkal viccelni olykor belefér, talán épp úgy fogja látni, hogy törióra még sosem volt ennyire vicces, noha a felelő nyelve olykor összeakad, vagy szó közben beleböfög a kamerába, de ez is a részegség kozmetikázatlan „bája”.
 

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!