Szilvási Lajos: Fény a hegyek között

 

A Szilvási-rajongók körében csak „nagy négyesként” emlegetett, eredetileg kis példányszámban kiadott, s az aukciókon a gyűjtők által esetenként több tízezer forintig licitált korai regények harmadik darabját veheti kézbe az olvasó. A Csillaghullás és a Riadó a tárnák felett után ezúttal a Fény a hegyek között új kiadása került a boltokba.

Nyilvánvaló kapcsolódása a Riadó a tárnák felett című művéhez. Ami eredetileg egy újság, a Szabad Ifjúság hasábjain jelent meg folytatásokban 1954-ben, és csak 1955-ben adták ki könyv alakban a napilapos terjedelmi korlátoktól sújtott regényt. Részben az itt több helyen is rövidre zárt történet szálait szövi sűrűbbre a Fény a hegyek között oldalain, részint újabb cselekményszálakkal bővíti az alaptörténetet, amely így tovább mutat következő könyvéhez, az 1960-ban megjelent Csillaghulláshoz. Itt először érhetjük tetten a fiatal Szilvásinál a regényciklus születését.

Egy szerkesztőségi ember visszaemlékezéseként meséli a második világháborús történetet. Ami nem véletlen, hiszen a könyv születésekor Szilvási a Szabad Nép munkatársa. Ahová a Nagy Imre első miniszterelnökségéhez köthető 1953-as reformáramlatok sodorták. Míg a regény 1956-os megjelenésekor már nincs a lapnál, mert Rákosi Mátyás újabb térnyerésekor ő is a kirúgott újságírók között találja magát. Ekkor már abban a nyomorúságos Síp utcai albérletben lakik, mely oly ismerős a Szilvási-rajongók körében. Az Albérlet a Síp utcában 1964-es első kiadásával kezdődött a százezres példányszámban közreadott, legnépszerűbb Szilvási-regények, az úgynevezett „mai tárgyú” könyvek ciklusa.

Szilvási első igazi regénye a Fény a hegyek között. Ez már több mint ígéret. Már levetkőzte a Fényes szelek korszakában írt Középiskolások naivitását, s túllendült a Riadó a tárnák felett kapkodó ügyetlenkedésein. Itt a szerelmi szál is egészen realisztikus. Szerelmesei ugyan kínzó bűntudattal, de azért mégiscsak kikacsintanak a kapcsolatukból. Igaz, a pongyola szétnyílásának izgalmas pillanatában az író még szemérmesen eloltja a lámpát. (Alinea Kiadó, 424 o.)

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!