Szédületeset parádéznak a színészek az Amerikai botrányban: David O. Russell az Arany Glóbuszon a legjobb vígjátéknak választott, tíz Oscarra jelölt filmje két és fél óra észbontó szórakozás, atomerős alakításokkal, talpbizsergető zenékkel és diszkógömbök fényében csillogó, dögös dekoltázsokkal.

 
Jennifer Lawrence a dögös együgyű szerepében

Az író-rendező Russell tavaly már letette névjegyét az Oscar-asztalra a Napos oldallal, melynek női főszerepéért Jennifer Lawrence szobrot is kapott, az idén pedig négy vezető színésze közül mindenki esélyes – csak Jeremy Rennerért fájhat a szívünk, hogy lemarad a díjzáporról, mert vele teljes ez a ragyogó simlis társaság.

A ’70-es évek nájloningben, trapézgatyában és szőrmegalléros bundákban feszítő, égig tupírozott és hurkásra ondolált frizurákkal hódító Amerikájában járunk, ahol a Watergate-ügy óta egy átlagos szállodai szobában is több a poloska, mint amennyi lehallgatható politikus akad közel s távol.

Minden idők talán legnagyobb színész-kaméleonja, Christian Bale ezúttal rémséges, lottyadt pocakot eresztett, és csaknem megsajnáljuk, mikor a kopasz fejbúbjára ragasztott hajpamacsra próbálja átfésülni az undok, hosszú tincseket. Irving Rosenfeld megjelenésén nem segít a két kiló csuklóvastag aranysmukk se, ámde magabiztossága és csavaros esze kiemeli őt a jóvágású ficsúrok tömegéből, amit felismer a hozzá képest Disney-hercegnő szépségű Sydney (Amy Adams).

Hatalmas párost alkotnak együtt, akárcsak Bonnie és Clyde: Sydney az elbűvölő csalétek, Irving pedig az agytrösztje kisstílű csalásaiknak, míg fenn nem akadnak az ambiciózus, az ostobaságig hiú FBI-nyomozó (Bradley Cooper) hálójában. A büntetést elkerülendő, ők lesznek a kis halak, akikkel nagyobbakra pecáznak, ám a nyomozó az első komoly fogás után vérszemet kap (Jeremy Renner játssza lehengerlően a jó szándékú, de a közösség javáért mégiscsak megkenhető helyi polgármestert), és egyre feljebb srófolja a szabadság árát. Végül már korrupt szenátusi képviselőkkel és a topmaffiával is üzletelniük kell – Robert De Niro rettegett maffiafőnökként alaposan leizzasztja szimpatikus szélhámosainkat. A főbajt azonban Irving felesége (Jennifer Lawrence) zúdítja a nyakukba: irigységében és bosszantó együgyűségében kilocsogja titkukat a maffiának, így már nem csak a szabadulásukért, de a bőrükért is szoríthatunk.
Az utolsó percig csavaros cselekmény igazi intellektuális csemege, pompásan szarkasztikus párbeszédekkel fűszerezve. De ez nem a Woody Allen-féle Manhattan, inkább hajaz egy, a ’70-es évek New Yorkjában játszódó Ocean’s filmre, a Szombat esti láz tánclépéseire komponált, virtuóz átverésekkel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!