Hajós András nemrég nyilvánosan kérte a TV2-t, „engedjék el” műsorát, melynek ismétlését nézve egyszerre reménykedhetünk, hogy lesz folytatás, és aggódhatunk, hogy a kivételes produkciótól a csatorna nehezen fog megválni.

 
 

 
Annyi zenei tehetség van az országban, hogy az X-Faktorok és Megasztárok még évtizedekig megélhetnek belőlük, ámde minőségi, egyedi popzenét készíteni ettől még igazi misszió. A legjobb úton járt a biciklis dalfutár Hajós András, mikor műsorában összehozott alkotókat, akik másképp nem találkoznának, mert eltérő zenei szubkultúrákban vagy a társművészetekben mozognak.
 
Ezért is bár a vers és a dal eredendően rokonok, a dalok leírva sokszor komikusak, ahogy az élete első dalszövegírására felkért Varró Dani költő is magyarázta.
 
Fontos kiállás, hogy zenei producer is részt vesz az alkotófolyamatban. Sokan ma itthon ezt nem is tekintik foglalkozásnak, miközben a világban vannak szupersztárjai, mint Brian Eno, Ryan Lewis, és sokszor maguk az idolok, Jay-Z vagy Mark Ronson ugranak be a nem lekicsinylendő szerepbe.
 
A műsorban olyan szakszavak hangzanak el (amiket lábjegyzetelni sem ártana), mint future bass, downtempo és pitchelés, vagyis, ahogy nyávogósra „feltekerték” a Hien által komponált szám első verzióját, hogy a többiek ne ismerjék fel a szerzőt, semmi se korlátozza őket a szabad alkotásban.
 
A legizgalmasabbak mindig a szinergikus pillanatok, mikor Varró Dani művészete új teleportkaput nyit a popdimenzióban, Hien tűpontos magas hangjai fülbemászóan ellágyulnak Molnár Tamás karcosabb hangszínén, majd Pixa teljes zenei univerzumot terebélyesít a váz köré, a néző pedig légy lehet a stúdió falán egy újabb különleges dal születésekor.
 
A mindig szarkasztikus Hajós az évadtól picit szentimentálisan búcsúzva nem saját, hanem a zene mint „a hanghullámokon terjedő, színtiszta szeretet” főszerepét hangsúlyozta, ami nem csak önzetlen, de bölcs gondolkodásra is vall egy igazi frontembertől.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!