A miskolci önkormányzati ülésen elfogadtak egy sürgősségi indítványt, miszerint önkormányzati biztost jelölnének a teátrum irányítására, a jelenlegi, kinevezett vezetőnek, Halasi Imrének pedig az évad befejeztével távoznia kell.

 
Christoph von Dohnányi

Kriza Ákos, a város polgármestere közölte: a jelenleg is zajló, a színház gazdasági működését vizsgáló revizori ellenőrzés szerint túl magas a kifizetetlen számlák aránya, ezért önkormányzati biztost neveznek ki az intézmény élére. Majd közölte a direktorral: tudja, hogy szerződése 2012. december 31-ig szól, de azt szeretné, ha az idei évad végén távozna, mert a miskolci színházzal kapcsolatban neki, mint városvezetőnek „más a koncepciója”.

Vonja vissza a szélsőjobboldali Dörner György és Csurka István kinevezését a főpolgármester, s írjanak ki új pályázatot az Új Színház vezetésére. Ezt szeretné elérni a Színház Alternatív Facebook-közösség és a Laboratorium Animae (A Lélek Laboratóriuma) színházi társulat két tagja, Hajagos Mihály színész és Sardar Tagirovsky rendező, a ma délutáni tüntetés szervezői. A civil demonstrációra minden magánembert várnak a fővárosi Új Színház elé 15 órától, ahol fellép – többek között – Kulka János, Fodor Tamás, Nádasdy Ádám, Kovács Patrícia, Péter Kata, Mohácsi János és Szász János.

A szinház.hu megszólaltatta a teátrum több színészét (Derzsi Jánost, Száraz Dénest, Takács Katit, Pokorny Liát, Vass Györgyöt, Cserhalmi Györgyöt, Karsai Györgyöt, Gáspár Sándort, Galkó Balázst), akik egybehangzóan azt mondták: az új igazgató nem képviseli azt a nyitottságot, sokszínűséget, amit a mostani Új Színház, viszont direkt és szélsőséges politizálást folytat, aminek nincs helye a színházban. Hámori Gabriella nyílt levelében így fogalmazott: „Magyarországon az antiszemitizmus legitim. Ezt szörnyűségesnek és félelmetesnek tartom. (…) A Dörner György által benyújtott pályázati anyag minden szempontból elfogadhatatlan”. Gáspár Sándor egy interjúban bocsánatkérésre szólította fel az új igazgatót, amiért az szerinte „fedezet nélkül” pályázott, és blöffel, hazugságokkal tévesztette meg a főpolgármestert. Gáspár szerződése július 30-ig szól, utána nem óhajt maradni, „mert gyengének, komolytalannak és felkészületlennek” találja az elképzeléseket, és távozik Pokorny Lia is.

A Magyar Állami Operaház október 28-ra és 29-re kitűzött hangversenyének vendégkarmestere, Christoph von Dohnányi (képünkön) arról tájékoztatta az Operaházat, hogy nem kíván olyan városban fellépni, „amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta”. Az Operaház tájékoztatása szerint a hangversenyeket megtartják, azonban módosított műsorral és szereplőgárdával, és megvizsgálják a kártérítési per indításának lehetőségét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!