Nem szokatlan, hogy egy civil szervezet pénzt gyűjt valamire, az viszont egyáltalán nem hétköznapi, amikor egy színtársulat a bemutatójára kalapozik. A főleg független társulatokból verbuvált csapat erzsébetvárosi körfolyosós bérházakban, ingyen lépett fel, az előadásokat az önkormányzat támogatta. Most viszont állandó helyre költöznének, a Fogasházban szeretnének színre vinni darabot, méghozzá úgy, hogy a közönség ott is ingyen nézhesse meg az előadást – mondja a Pulzus vezetője, Groó Balázs.

 
A Pulzus Társulás a Bethlen Téri Színházzal közösen tavaly mutatta be Goldoni Terecske című darabját - Fotó: Németh András Péter

– Szegény emberek színháza, vagy inkább egyfajta kultúrmisszió a Pulzus?

– Is-is. De az biztos, hogy a missziós jelleg ad igazi értelmet az egésznek. Amikor egy-egy gangon fellépünk, sokszor olyanok előtt játszunk, akik utoljára 1972-ben voltak színházban vagy általános iskola negyedikben. Esetleg soha, és ez az első találkozásuk a színházzal. De azt is fontosnak tartjuk, hogy az előadás után ott maradjunk még egy kicsit beszélgetni a házbeliekkel a darabról.

– Mennyire fogékony az egyszeri erzsébetvárosi polgár arra, hogy belemásznak az életébe, és szó szerint az ajtaja előtt játsszanak?

– Még nem volt olyan ház, amely elutasította volna az ajánlatot, hogy náluk legyen előadás. Van, ahol a lakók az előadás előtt együtt mossák, söprik fel az udvart, szinte versengenek, hogy kinél helyezzük el a táskákat. Néha különböző szerepeket is osztogatnak: ki legyen a nézőtéri felügyelő, ki a büfés. De van olyan is, hogy az ablak mögül leskelődve nézik az előadást, vagy kulcslyukon át, aztán kijönnek, olykor mondvacsinált indokkal, mondjuk levinni a szemetet, és kint ragadnak. Ezért is lenne jó a gangszínházból sorozatot csinálni. Több darabot játszani és visszatérni házakba, ahol már jártunk. Lehet, hogy a harmadikat az udvarról nézné az, aki az első alatt ki se mert jönni.

– Miért akarnak „bemenni” egy színházba, amikor a Pulzus lényege éppen az, hogy kiviszik a produkciót a nézőkhöz?

– Inkább azt mondanám, hogy egy állomása a Pulzus fejlődésének. Mindannyiunknak jót tenne, ha lenne állandó játszóhelyünk, ahol továbbra is azoknak játszhatnánk, akiknek gondot okoz kifizetni egy színházjegy árát. De nem adjuk fel a gangszínházat sem, ha igény lesz rá, és az önkormányzat továbbra is támogatja a projektet, folytatjuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!