Méhes László a József Attila Színház március 31-én leköszönő igazgatója a legfontosabbnak azt tartja tisztázni, hogy Léner Péterrel – a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben – sosem kötött 30 milliós tanácsadói szerződést. Lénernek múlt év júliusától 5 évre szóló munkaszerződése van, művészeti vezetői munkakörre, havi 500 000 forintos fizetéssel.

  <h1>Koltay Gábor, az új igazgató</h1>-
  <h1>Méhes László, a lemondott direktor</h1>-

Koltay Gábor, az új igazgató

- – Kép 1/2

Ez azt jelenti, hogy a művészeti vezető addig kapja a fizetését, amíg munkájára igényt tartanak.

– Örülök, hogy a hasznosítási pályázat helyett igazgatói pályázatot írnak majd ki a színházra, ez biztosíték arra, hogy a társulat és a színház megmarad. A József Attila Színház igazgatójaként ezt tartom a legfontosabbnak, hiszen ezért mondtam le – nyilatkozta lapunknak Méhes László. – Jelenleg a teljes körű átadás-átvételt készítjük elő Koltay Gáborral. Nem maradok sem főrendezőként, sem más szerepkörben a színháznál, innentől más teátrumok felkéréseire koncentrálok, ahol rendezőként számítanak rám.

Méhes a társulat iránti szolidaritásból mondott le az amúgy törvényesen járó egyévi fizetéséről, amikor még arról volt szó, hogy hasznosítási pályázatot írnak ki. – Ezen a döntésemen már nem változtatok, így ugyan 6 millió forinttól esek el, de szerintem ez a helyes döntés. Nem mártíromságból, hanem mert számomra így természetes.

Koltay Gábor az újonnan kinevezett igazgató a VH-nak azt nyilatkozta: azért vállalta el a színház ideiglenes vezetését, mert szereti a József Attilát. – Gyakoroltam rendezőként, vezetőként, hiszen 18 éven át voltam a Szabad Tér Színház igazgatója, ahonnan 2003-ban a főváros előző vezetése tessékelt ki. Mindig is szerettem volna, ha egy jó társulattal, egész évben, folyamatos művészi munkára, érdekes, izgalmas előadások létrehozására lenne lehetőségem. Ez most itt megvalósulhat. A színház 55 éves fennállásának egyik nehéz periódusát éli át, így a helyzet mielőbbi teljes konszolidálását, a kedélyek megnyugtatását és a megújulás szellemi előkészítését tartom most a legfontosabbnak. Szerencsére van mire hivatkozni, hiszen a színház történetében sok értékes bemutató, előadássorozat, azaz szellemi-gondolati kapaszkodó akad. Erre kell építeni, és persze kiváló színészei­re, hűséges tagjaira – nyilatkozta a rendező.

Koltay köszönetet mondott a főváros vezetésének, hogy a tavaly napvilágra került pénzügyi gondok ellenére, végül is a társulatos formában történő színházi működés lehetőségét továbbra is biztosítja. – Külön megtisztelő számomra, hogy ebben a konszolidációs és jövőorientált munkában részt vehetek. Méhes Lászlót tisztelem, színészként szeretem, sok rendezését láttam, tudom, hogy nagy és sikeres erőfeszítést tett a pénzügyi hiány csökkentéséért. Felajánlotta a távozását, én tehát egy megüresedett helyre érkeztem. Elsődleges tennivalóm a jövő évi szerződtetések és a tervezett új bemutatók előkészítése. Itt van egy lelkes, kitartó és ragaszkodó publikum, őket meg kell becsülni. De új híveket is lehet, sőt, kell is szerezni. Szeretném, ha a színház előadásaival, gondolatiságával mindannyiunknak segítene jobban megérteni mai világunkat. A repertoárra értve megtartom a népszínházi jelleget, tehát a legértékesebb, legnépszerűbb darabokat természetesen továbbjátsszuk, de az új bemutatókkal a továbblépést is jelezni szeretném. 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!