Dörner György, aki február elsejétől igazgatja az Új Színházat, semmit nem tűzött márciusra műsorra a színház eddigi repertoárjából. Ez pedig nem sok jót jelenthet az ott maradt színészeknek. A szélsőséges nézeteiről ismert leendő direktor, Dörner György, korábban azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi gárdával akar dolgozni.

 
Márta István igazgató búcsúzik pénteki utolsó premierje után

Na, de ha semmi nem kell abból, amit eddig csináltak, akkor valószínűleg a személyükre sincs túl sok szükség. Többségüket viszont akkor is fizetni kell az évad végéig, ha egyszer sem lépnek fel, így eszelős pénzkidobás, ha egyáltalán nem játszanak. A lelkekben persze iszonyú dúlást idéz elő ez a helyzet. Még annak, aki A varázshegy, Szikora János által rendezett, pénteki bemutatójában benne volt, tán istenes a helyzete, a többiekéhez képest, hiszen a színész, ha akár az anyja, menyasszonya meghal, ha lázas, akkor is dolgozik, mint a güzü, ha feladata van, látja értelmét.

Tudható, hogy nincs egységes összefogás a társulatban, nincs olyan közös akarat, hogy így vagy úgy reagálnak arra az égbe kiáltó helyzetre, amibe önhibájukon kívül kerültek. Két színész jelentette be mindössze, hogy távozik, Gáspár Sándor és Pokorny Lia. Galkó Balázs azt mondta magáról, találóan szép szóval, hogy „kenyérgyáva” lett. Miközben mégiscsak szerepet vállalt ellenzéki tüntetésen. A többség valószínűleg kivár, lapít, igyekszik elhelyezkedni az egyre szűkülő piacon. A társulat tagjainak zömét nem halmozták el ajánlatokkal.

Az az igazság, hogy a Márta István által vezetett Új Színház nem tartozott a szakmában legmagasabban jegyzettek közé. Sokan mentek el a társulattól akkor, amikor tizenhárom évvel ezelőtt a nagy tekintélynek örvendő Székely Gábor helyére jókora felháborodás közepette Márta Istvánt nevezték ki. Több rendező azóta bojkottálta a színházat, nem volt hajlandó ott dolgozni. És olyan erőteljes személyiségek, akik meghatározták egy ideig a színház arculatát, mint Vidnyánszky Attila vagy Kiss Csaba, pedig eljöttek onnan. Hullámzó színvonal volt jellemző a teátrumra, miközben létrejöttek jelentős, figyelemre méltó előadások is, hiányzott a markáns arculat. Gyakran jó színészek dolgoztak megfelelő művészi irányítás nélkül.

De ez az értelmetlen vég, mindannak a lefejezése, ami eddig történt, méltatlan barbarizmus. Február elsejétől feláll szinte a teljes menedzsment, a művészeti titkártól a nézőtéri felügyelőig. A teátrum teljes dokumentációját, fotókat, videókat, cikkeket, plakátokat, biztos, ami biztos, átszállították az Országos Színház­történeti Múzeumba és Intézetbe.

Információink szerint a színháznál marad Bánsági Ildikó, aki Dörner rendezésében és partnereként, a Karnyóné címszerepét játssza a Forrás Színházban, az előadás az Új Színház­ban is látható lesz. Nyilván marad Eperjes Károly, aki többek szerint elindíthatta a lavinát, köztudott politikai kapcsolatai révén odahathatott, hogy ne Márta István maradjon az igazgató. Úgy tudjuk, Koncz Gábor játszani fog az Új Színházban, ahogy Maros Gábor is.

Egy biztos, február elsejétől egy olyan színház működik Budapesten, amit szakmailag értékelhetetlen, a benne megnevezett emberek jelentős részével nem egyeztetett pályázattal, élénk hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére, Csurka István vállalhatatlan eszméit vállalva, nyert el Tarlós István főpolgármester szégyenletes döntése alapján Dörner György. Ez minden szempontból az egész országra rossz fényt vető skandalum.

Dörner tervei szerint számos magyar bemutatót tartanak, nyári színházat avatnak, komolyzenei és gyermekeknek szóló sorozatot indítanak, fesztivált szerveznek, határon túli társulatokat fogadnak be és rendezőknek írnak ki pályázatot. Az új vezetés első bemutatója március 23-án Kodolányi János Földindulás című darabja. Tervezett további bemutatók: Páskándi Géza Vendégség, Hunyady Sándor A három sárkány, Nyírő József Jézusfaragó ember, Gyurkovics Tibor Kreutzer szonáta, Csurka István A hatodik koporsó, Tomcsa Sándor Műtét, Jókai Mór A bolondok grófja, Wass Albert A funtineli boszorkány.

Dörner György kinevezése ellen tiltakozik Horthy István Sharif, Horthy Miklós Nagy-Britanniában élő unokája, Schiff András zongoraművész, az Equity brit előadó-művészi szakszervezet és az írószövetség vezetése, valamint az angol színházi szakma 68 jeles képviselője. A nyílt levél a Guardian című brit lapban jelent meg, Liberális színház tűz alatt Magyarországon címmel. „Támogatjuk a magyar színházi szakmát a kinevezés elleni tiltakozásukban, és sürgetjük a saját kormányunkat, hogy szólítsa fel a magyar kormányt, változtassa meg ezt a döntést” – olvasható a levélben.

Február 1-jén 17 órától újabb tüntetést szerveznek az Új Színházhoz (VI., Paulay Ede utca 35.) A felhívást a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége jegyzi, várnak minden demokratát, aki nem akarja, hogy a nyilasok szellemi utódai ismét megfertőzzék hazánk kultúráját és tiltakoznak a közismerten szélsőséges elveket valló új igazgató, Dörner György ellen. Ugyanakkor ellentüntetésre készül a szélsőjobb több szervezete is, ám ezek egyike sem bejelentett. A tervek szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Tyirityán Zsolt vezette Betyársereg, az Új Magyar Gárda és a Magyar Nemzeti Gárda is jelen lesz az Új Színháznál február 1-jén. (K.V.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!