Szófalás
- Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról,
Jurányi Inkubátorház

 
A csodaszer az Emese Acapulco Diabetikus Gyógyíró névre hallgat - Fotó: Takács Attila

Monodráma bemutatói az Orlai Produkció talán a legsikerültebb és legsikeresebb előadásai. A csemegepultos naplója, Egyasszony, Kripli Mari, Egy őrült naplója, Leszámolás velem mind különleges sorsokat, fontos témákat boncolgatnak igen érzékenyen, nemegyszer formailag is progresszív módon.

Mindemellett újabb terepet kínálnak kiemelkedően tehetséges színészeknek. Most épp Mészáros Máténak, akinek alkatához igencsak passzol Parti Nagy Lajos hosszúprózája, Az étkezés ártalmasságáról.

Az „előadás” alcímet viselő epikus mű szó szerint egy előadás: Fibinger nevű táplálkozáskutatónak álcázott ügynök termékbemutató hakni előadása egy vidéki művházban.

Ráadásul az egész dialógnak indul (emberünk hozzánk és elsősorban élet- és üzlettársához intézi szavait, melyekre választ is vár), idővel mégis monológgá válik, mert csak nem jön a társ. A jól bejáratott show így végül kudarcba fullad és csúf véget ér, éppúgy, mint hősünk fogyókúrája.

Hanem addig irdatlan mennyiségű szó hagyja el a száját.

A szó is fogyasztási cikké válik, Filinger körülveszi s kibéleli velük élete sivárságát. Mert az is kiderül, elege van a munkájából, társából, életéből, miközben persze mohón kapaszkodna is mindabba.

A habzsolás lételeme – mindegy, kajáé, állítólagos gyógyíré, szóé vagy épp a másik emberé, lényeg, hogy birtokoljon. A fogyasztás így hatványozódik: először elfogyaszt, hogy aztán saját fogyasztásával bíbelődjön. Fibinger a fogyasztótársadalom áldozata és haszonélvezője is egyben.

Mészáros karakterteremtő ereje lenyűgöző, és felettébb jól áll neki e szózuhatag, a szóviccekkel, idézetekkel, parafrázisokkal erősen terhelt nyelv. Mindazonáltal meghagyják az estet a szavak birodalmában.

Fibingere egy „szószék” fogságában papol, s mondja rendületlenül áltudományos szlogenjeit, leleplező futamait, kétségbeesésének fázisait.

Ám hiába rendelik hozzá Parti Nagy szövegéhez a nagyszerű Mészáros Mátét, Mészáros Mátéhoz a virtuóz szöveget, mégis hiányzik valami a Znamenák István rendezte estből, amitől ez az elképesztő szómágia igazán hatni tudna, zsigerivé válhatna, vagy legalább jótékonyan megfeküdné a gyomrunk. Így viszont felejthető intellektuális csemege marad csupán.

MARIK NOÉMI

 

Fibinger úgy löki szájából a gigantikus szófüzéreket, mint ahogy máskor tömi abba az ételt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!