Sokan Tim Burton 1989-es alkotásához kötik, ám Batman első felbukkanása 1943-ban egy tv-sorozatban történt.

 
VH, 2017. február 25.

Ugyancsak fontos mérföldkő volt az 1966-os sorozat, mivel szuperhősünk ekkor került elsőként a moziba, a film lényegében az első és a második évad összekötője volt. Campy stílusa ma már megmosolyogtató, de Adam West (Batman) és Burt Ward (Robin) alakítása figyelemre méltó, ahogy a sorozat főgonoszainak megjelenítése megalapozta a későbbi filmes prezentációkat (idén ez a sorozat is kapott egy animált folytatást, amely DVD-n jelent meg).

Itt jutunk el a ’80-as évek végén induló Burton-filmekhez (Batman, Batman visszatér) és az ezeket folytató Joel Schumacherhez (Mindörökké Batman, Batman és Robin). Az utóbbi két film, finoman fogalmazva, eléggé rosszul sikerült – sokáig kétséges is volt a hős visszatérése a vászonra, ám mikor ez megtörtént, kiderült: van még szufla Batmanben. Nem is egy filmre: a Sötét Lovag-trilógia Christopher Nolan nevéhez köthető. A Nolan-filmek demitizálják a képregények történetét, mivel a korábbi interpretációkkal ellentétben a rendező ragaszkodott ahhoz, hogy – lehetőség szerint – a valósághoz legközelebb hozza karakterünk történetét, így nagyon sok elem megváltozik a Denevérember világában, de mégis ismerős marad.

A trilógia zárását követően újraindították a Superman-filmeket is, Zack Snyder rendezte az Acélembert. Ennek folytatása lett a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című alkotás. A két ikon először találkozott a mozivásznon és küzdött meg egymással. Batman következő önálló élőszereplős megjelenése valamikor 2018-ban várható, Matt Reeves rendezésében, ugyancsak Ben Affleck főszereplésével.


A LEGO Batman nagyon sok utalással él a fent
vázolt filmes „karrierre”, de úgy, hogy egyben
tükröt is tart eléjük és kifigurázza azokat (ugyanakkor
nem sértő módon teszi mindezt).


A készítők tehát nagyon is tudatában voltak annak, hogy milyen hagyományra építik rá a filmjüket. Ez pedig kifejezetten jól áll az alkotásnak, Batman figuráját pedig kortalanná teszik ezzel a lépéssel.

A film nagyon szórakoztató, így a fiatalabb korosztálynak is ajánlani lehet, míg a készítők azért a manapság megjelenő agyatlan animációs filmeket is kritizálják benne. A poénok ütősek, ahogy azt egy LEGO-produkció esetében elvárhatjuk, bár van egy pont – Batman dalra fakad –, ami inkább kínos, mint vicces, de a későbbi részekben az ehhez hasonló elemek belesimulnak a történetbe.

Bebizonyosodott: a Denevérembernek nem kell mindig sötétnek és drámainak lennie, vidám és szórakoztató történetet is össze lehet hozni – tudatosan építkezve és okosan. A LEGO játékok, a karakter, illetve a DC-fantáziavilág kedvelőinek mindenképpen ajánlott a film.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!