Die Antwoord, Budapest Park, augusztus 18.

 

Azon túl, hogy „Az egyik legpontosabb zenei válasz a világ létezésére” című intergalaktikus versenyen eséllyel indulna a dél-afrikai Die Antwoord, nem nagyon van értelmes mondat, úgyhogy közelítsük meg a világegyetem felől a hiphop- rave együttes Budapest Park-beli koncertjét.

Ninja (Watkin Tudor Jones) és Yolandi Visser (Anri du Toit) karaktereire egyetlen magyarázat lehetséges: vagy az ufók léteznek, és roppant tehetségesek, vagy nagyon is éber volt a középkori máglyák személyzete, amikor táltosokat és boszorkányokat halasztott meg elégetés eszközével. Ninja táltos, Yolandi pedig boszorkány, és ez attól válik jó hírré, hogy a természetfölötti erőkkel kialakított kapcsolatuk nem fejpántos kóklerek avítt bűvészműsorában ölt testet alkalmasint termékmegjelenítéssel, hanem az eufóriába szakasztó lüktetéssel és szexualitással teleizzadt színpadon. Persze ez is csak show, hiszen éppen nem egy fokvárosi szegénynegyedben szívjuk fel a csíkot az aszfaltról, de a vérbő humorral áldott társadalomkritikai motívumaikért igazán hálásak lehet a végig azonos hőfokon tomboló közönség.

Még sehol sincsenek (csak a dj, God melegít a kivetítőkből és favellákból épült magaslaton), de már mintha órák óta uralnák a teret, jelenlétük az első pillanattól megkérdőjelezhetetlen. A zef névre keresztelt ellenkultúrájuk az elhasznált ódivatú és modern stíluselemeket hozta vissza, ők úgy mondják, csórók, de szexik. Amennyire csak a szabad szájukon kifér. És sok minden kifér, szerencsére. A péniszek és a bazmegek emlegetése és falfirkája-tetoválása egyre jogerősebb mind a hazai, mind a nemzetközi helyzet fokozódását látva.

Persze kérdés marad így is: ha a színpadra szelídített táltosok és boszorkányok (a táncosok is jogosultak e címekre) másfél jó órára meg is nyerik a holnapot, ki teszi meg ugyanezt a való világban, igazi golyókkal, valódi nagyágyúkkal szemben. Ha „Isten halott”. A Válasz ( jelentése Antwoord) Ninjáék szerint egészen emberi lesz.

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!