Nem is hinnék, milyen sok közünk van nekünk, magyaroknak a behálózott világ feltérképezéséhez és a hálózatok titkainak megfejtéséhez. Naponta tapasztaljuk, milyen „kicsi a világ”, ennek az elméleti és tudományos hátterét is élvezetesen elmagyarázza, játékos képi világgal és ötletes illusztrációkkal fűszerezve a Spektrum új, magyar gyártású ismeretterjesztő sorozata, Lévai Balázs vezetésével.

Karinthy Frigyes például már 1929-ben ösztönösen felfedezte – persze ehhez ragyogó intellektusa és fantáziája is kellett –, hogy a világon bármely két személy között találhatunk kapcsolatot, legfeljebb hat ismerősön keresztül. Negyven évvel később tudományosan is bebizonyították a Láncszemek című novellájában megírt ötletét, amelyet ma „hat kézfogás”, más néven világfalu elméletként ismerünk.

A digitális kor előtt még a matematika segítségével próbálták elemezni a hálózatokat. Majd 1959-ben a gráfelméletet is két magyar matematikus, Erdős Pál és Rényi Albert forradalmasította: modelljükkel már nem pusztán szabályos, hanem véletlenszerűen kapcsolódó hálózatokat is le tudtak írni. Emellett elsőként bizonyították, hogy ha elég sok kapcsolódási pont van a hálózaton belül, kialakul a „kis világ”, melynek minden pontja elérhető bárhonnan. Ez nemcsak a közösségi és a világhálóra igaz, hanem például az elektromos hálózatra, vagy a biológiában sejtekre is, és minden tudás, amit a hálózatokról szerzünk, számos területen hasznosítható a genetikától a terroristahálózatok leleplezésén át a tőzsdei elemzésekig.

Mindezt a Harvard és a Northeastern egyetem professzora, a magyar fizikus Barabási Albert-László magyarázta el nekünk, akinél a világon aligha létezik nagyobb koponya a hálózatkutatásban. Ő fedezte fel azt, hogy minden hálózatban vannak lazán, egy-két szállal kapcsolódó pontok, és rengeteg kapcsolattal rendelkező középpontok (hubok) is, akárcsak a légi közlekedésben a metropoliszok, amelyeken keresztül bárhová eljuthatunk.

Ilyen középpont Hollywoodban a színész Kevin Bacon, aki annyi filmben játszott már, hogy a legtöbb színész személyesen ismeri, vagy legalábbis játszott együtt valakivel, aki már forgatott Baconnel.

A Bacon-számunk jelöli, hogy hány ismerősön keresztül jutnánk el hozzá, míg a tudósok egymás közt az Erdős-számukkal versengenek, és most már az abszolút menő az, minél kisebb a kettő összeadásából nyert „Erdős-Bacon” számunk.

Furcsa érzés belegondolni abba, hogy Barabási szerint legfeljebb két-három kézfogáson – köztük legalább egy középponton – keresztül mi is bárkit elérhetünk a világon: a sarki újságost, az amerikai elnököt, Bill Gatest, vagy akár egy kínai parasztot.

A műsor után mi máson töprenghetnénk, mint hogy életünk során milyen fontos személyekkel fogtunk már kezet, és általuk kiket ismerhetnénk. Az én büszkeségem Jiří Menzel, az Oscardíjas cseh filmrendező. Hagyján, hogy rajta keresztül másodfokon megvan fél Hollywood (és harmadfokon Bacon), de az európai filmművészet legcsodálatosabb alakjai is, Fellinitől Sophia Lorenen át Bergmanig.

Behálózva, Spektrum

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!