Lakatos Márk szerint a szívhez a lapos hason át vezet az út, ettől lángol fel újra a pocakévgyűrűk alatt szunnyadó szerelem. A sztárstylist legújabb műsora azt üzeni, csakis a megfelelő testzsír/fehérje- arány a sikeres férjhezmenetel kulcsa.

 
Lakatos Márk (Németh András Péter felvétele)

Noha dicséretes, hogy az önmagukkal szembeni igényességre és az egészségesebb életmódra próbálja okítani kuncsaftjait, épp oly éktelenül cinikus és felszínes ez a hozzáállás, mint mikor előző műsorában egy új frizura, smink és pár divatos kiegészítő felaggatása után elvárta egy egész életében önbizalomhiánnyal küszködő nőtől, hogy azt mondja, „én is szép vagyok”.

Műsorába sokan jelentkezhettek, akik grátisz szépészeti beavatkozásoktól várják kapcsolatuk „új szintre lépését”. Cserébe még azt is vállalták, hogy előbb horrorfilmbe illő külsővel mutassák be őket, majd a látványos átváltoztatás után kellően spontánul, könnyeiket nyeldekelve előadják, és persze el is fogadják a leánykérést.

Köztük volt Sarolta, a 44 éves mesterfodrász és Balázs, a 33 éves közgazdász, akik öt éve együtt élnek, és ettől kissé elkényelmesedtek, sőt megengedhetetlenül elpuhultak deréktájon. Saci azt mondja, azért fél a házasságkötéstől, mert megrémülne magától az esküvői képeken, és ezt alátámasztandó, rögtön nyilvánosan bugyi-melltartóra vetkőztetik. Később nagytotálban megmutatják a beszürkült fogtöméseit is, hogy még hatásosabb legyen az előtte-utána kontraszt. Ezután felkeres egy profi humánesztétikai szakmenedzser hölgyet, aki befekteti egy rakétasilóval egybeépített búbos kemencébe, miközben kellemes hangon duruzsolja a reklámszöveget: „az alfa-kabinban intenzív kalória- és zsírégetés fog beindulni…” Barátja sem tartja magát jóképűnek, nincs önbizalma, mert van egy kis úszógumija, ezért őt „biostimulációs” kezelésben részesítik. A narrátor pedig egy álintellektuális életbölcseleteket felköhögő lélekgurut megszégyenítően közli, hogy „a holtomiglan-holtodiglanhoz vezető út komplexusokkal van kikövezve”.

Mivel a házasságkötés ma már aligha égető gazdasági érdek vagy erkölcsi kötelezettség – sokkal inkább a kapcsolat tágabb közösség előtti felvállalását jelentő gesztus –, ha valamiért késik a leánykérés, az biztosan nem holmi úszógumik miatt van. Az a kis zsírcsomag még csak nem is az intő jel, ami miatt Woody Allennel szólva „belenézünk az örökkévalóságba”, és miután meglátjuk, hogy ezzel az emberrel kellene leélnünk az életünket, többé le sem bírjuk hunyni a szemünket.

A műsor azonban nem más, mint a Lakatos Márk átváltoztató szalon és társult vállalkozások alig burkolt reklámja: esztétikai fogászat, panorámaétterem, alakformáló klinika, esküvői ruhaüzlet, mind gondosan beépítve a műsormenetbe. De vajon miért épp a házasság intézményét akarják bevenni? Talán a Nemzeti Társkereső is a szponzoruk?

Én is menyasszony leszek!, TV2, július 29.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!