David Cameron brit miniszterelnök, úgy tűnik, nem hallotta Clint Eastwood beszédét az amerikai republikánus küldöttgyűlésen, mikor az Oscar-díjas rendező azt tanácsolta a politikusoknak, ne haknizzanak a médiában, inkább dolgozzanak, hagyják a szereplést a filmszínészekre.

Hiába figyelmeztette előre a brit sajtó is, a miniszterelnök csak beült David Letterman műsorába (mely az egyik legnézettebb esti talkshow Amerikában), és rögtön megbukott az Okosabb vagy, mint egy ötödikes? házi vetélkedőn, amellyel a műsorvezető meglepte.

Miután Cameron nem tudta, mi angolul a Magna Charta, Letterman Tony Hancock brit komikus híres poénját idézte, „Magna Charta semmit sem jelent neked? Hát hiába halt meg?” Cameron erre azt felelte: „Most lelepleztél. Itt ért véget a karrierem a műsorodban.”

Az amerikaiak szemében mindez anynyira nem is lehet kínos, otthon ellenben már rakják a máglyát Cameronnak. Az Independent másnap azt írta, a volt etoni és oxfordi diák „megbukott humorból és történelemből”, míg a Guardian szerint a miniszterelnöknek hazafelé gondja támadhat az útlevél-ellenőrzésnél, amiért nem felelt meg még egy kamu állampolgársági teszten sem. A Daily Telegraph szerint Cameron pirulva hagyta el a stúdiót, ámbátor így is jobban szerepelt a műsorban, mint tory riválisa, Boris Johnson pár hónapja. A Daily Mail internetes szavazásán nagyjából egyenlő mértékben gondolták az olvasók, hogy ez csak ártatlan móka volt, illetve azt, hogy Cameron hülyét csinált magából.

A britek persze pufoghatnak. De Cameron ügyetlenkedése hol van még George W. Bush elnöki elszólásaitól, melyekkel egy kisebb könyvtárat meg lehetne tölteni. Arnold Schwarzenegger szerint „a melegházasság csak férfi és nő között képzelhető el”, de Ronald Reagan sem aggódott az államháztartási hiány miatt, mert az „elég nagy, hogy gondoskodjon magáról”. Csakhogy őket Letterman hazai terepen nem merte volna csőbe húzni. Mitt Romney republikánus elnökjelöltnek is Londonba kellett mennie ahhoz, hogy egy tévéinterjúban elbukja a kérdést, vajon miért nem lehet kinyitni a repülőn az ablakot. Amerika– Anglia: egy-egy.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!