Távkapcsoló: Épp csak villantanak. - Paranoiások és struccok kerüljék a Spektrum új, saját gyártású sorozatát, de még az egészséges szkeptikusokat is megrendítheti, ha fél órán át azt huhogják, hogy a világűrben keringő műholdakról elolvashatják az SMS-ünket, és minden moccanásunk követhető, mivel önként digitális nyomokat hagyunk magunk után, a féltékeny szeretők, sorozatgyilkosok, hackerek, terroristák, magánnyomozók és államhatalmak nagy örömére. Ezt már tudtuk a Behálózva sorozatukból is, mégsem volt ennyire kellemetlenül belénk sulykolva.

 
Barabási Albert-László hálózatkutató fel-felvillan a sok számítógépes trükk között - Forrás: Northeastern University, USA

Ma már egy ismeretterjesztő műsornak is olyan látványosnak és akciódúsnak kell lenni, akár Bruce Willis legújabb filmjének, de a számítógép képernyőjére hajazó dizájn (mintha a terrorelhárítás vezérlőjéből követnénk az eseményeket) és minden vágóképbe beadott pesti járókelő „lokalizálása” már hatásvadászat.

És vajon miért kell a lagymatag brit műsorvezető (mennyivel jobb volt Lévai Balázs), ha itt van nekünk Barabási Albert-László, a hálózatkutatás nemzetközi szaktekintélye, hogy közérthetően elmagyarázza, mit írt legújabb könyvében. De annyi a porhintés és a számítógépes trükközés, hogy többszöri megnézésre is csak úgy-ahogy sikerült kihámoznom a villanások definícióját, pedig a szó annyiszor hangzott el, hogy már önkéntelenül pislogni kezdek tőle.

Mikor végre eljutunk oda, hogy hallhatnánk konkrét területeket, ahol az összegyűlt gigantikus adathalmazt valami jóra használják fel, csak felsorolást kapunk, hogy például a vírusok terjedésének előrejelzésében, a pénz mozgásának követésében, a tömegpánik szimulációjában vagy a közösségi médiában. Azt eddig is tudtuk, hogy fantasztikusan keveset tudunk a monitorok előtt ülőkhöz képest, de Jack Bauer legyen, aki ezekből kihúz valami használható információt.

(Villanások, Spektrum)

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!