A múlt héten bemutatták végre az év legjobban várt sorozatát, és világszerte nézettségi rekordokat is döntött a Trónok harca harmadik évadának nyitórésze, melyet az amerikai premier másnapján már a magyar nézők is láthattak.

Mankóval is készült a sorozatot gyártó HBO a nézőknek: az évadnyitány előtt tízperces összefoglalóban végignézhettük az eddigi legfontosabb eseményeket, hogy újra felvehessük a fonalat, vagy aki korábban nem követte a sorozatot, rögtön nekiálljon bepótolni a lemaradást. Nem is árt az emlékezetfrissítés, hiszen a George R. R. Martin monumentális bestsellerciklusa alapján (és a szerző bábáskodásával) készülő fantasysorozat rengeteg szálon fut, ahogy a király halála után legalább hét részre szakadt westerosi birodalom – száz legyőzött ellenfél kardjából, sárkánytűzben kovácsolt – Vastrónjáért folyik a harc és az ádáz ármánykodás.

Bár a Trónok harca sikerének alapköve a zseniális regényfolyam, a kábelcsatorna nem kis pénzbefektetéssel megsokszorozta a könyvek népszerűségét. Martin egyedülállóan eredeti világot teremtett: új népekkel, fajokkal, nyelvekkel, évezredes történelemmel, saját mitológiával és bámulatosan összetett, ellentmondásos és kiszámíthatatlan karakterekkel. A lebilincselő politikai játszmák és családi viszályok mellett van benne mágia, természetfölötti jó és gonosz, férfias pusztakézi és kardharc, de szerelem és szex is, így bármely nemű és korú néző (persze a 18-as karikán túl) találhat benne vonzót.

Pazar a fényképezés, a látvány- és a színvilág, aprólékosan kidolgozottak a díszletek és a jelmezek. Megkapó helyszíneket választottak a forgatáshoz: Észak-Írországot a zord, sziklás északi tájakhoz, Izlandot a Westeros határait védő Falon túli havas-jeges világhoz, Máltát és Marokkót a napfényben fürdő, buja mediterrán délhez, Dubrovnikot pedig a tengeri kalandokhoz. Lehengerlő színészi alakításokat láthatunk, különösen a teljesen természetes gyerekszereplőktől. Bírálat szinte csak a „durva” szexjelenetek és az egy képkockára jutó fedetlen keblek nagy aránya miatt érte eddig a sorozatot, de persze nem a (többségükben fiatal férfi) nézők részéről.

Az első évad indulása után alig két évvel már jelentős hatásról is beszélhetünk: a sorozatnak van a világon a legfanatikusabb rajongói bázisa – megelőzve még a Csillagok háborúja és Justin Bieber híveit is. A „trónok harca” kifejezést már a hírekben is visszahallani, és tavaly az Egyesült Államokban már a tíz legnépszerűbb babanév közé került a sorozat két hőse után az Arya és a Theon. Csak a magyar fordítás rogyadozik az arcpirító hibáktól, például „zászlóhordozó” lett a hűbéresből, de akadt benne „orvgyilkos” is.

A bemutató hetéig tartogatta a bejelentést az HBO, hogy hamarosan nekilátnak a folytatásnak. Hiába hihetetlenül népszerű a sorozat, mégiscsak sok tízmillió dollár jövőjéről kellett dönteniük. Az egyik kulcsszereplő, Tyrion Lannister megformálásáért Emmy-díjjal és Arany Glóbusszal kitüntetett Peter Dinklage már alá is írt a negyedik évadra, ami remek hír, hiszen akkor azon kevesek között lesz, akik túlélik a harmadikat.

Trónok harca, HBO

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!