Csak látványkonyhát ne nyisson Gyurcsány Ferenc, ha már volt olyan vakmerő, hogy szakácskönyvet írt, aminek apropóján a nézettségi vákuumát épp baloldali nézőkkel enyhíteni próbáló Hajdú Péter becsalogatta a Frizbibe. Olyan bámulatosan étvágylohasztóan készítette el bizarr kulináris kreálmányát, a káposztás túrógombócot, hogy egy bernáthegyi kutya éves nyáltermelését is el tudta volna apasztani.

A stúdióban rögtönzött konyha egy hajléktalanszálló menzáját is alulmúlta felszereltségben: „azt hittem, hogy lesz itt egy rendes tűzhely, nem egy ilyen leértékelt elektromos rezsó. Nyilván valaki adta barterben” – ironizált Gyurcsány, aki zsemlemorzsa helyett inkább a műsorvezetőt pirította. „Főzésnél is előfordul, hogy valamit elk.r?” – piszkálta Hajdú, mire Gyurcsány elismerte, hogy néha igen. Amikor Hajdú kiszólt, hogy „Libát is főzött?” – már szelíden rászólt a műsorvezetőre, hogy „szegény Bajnai, ezt nem érdemli meg”.

Hajdú úgy próbált szellemeskedni, hogy parodizálta a volt miniszterelnök híres szófordulatait: „Ebben a könyvedben buzdítasz is a főzésre? Legyünk bátrak, csináljuk meg?!” – folytatták tegeződve, ha már így összejöttek a langyos olaj felszínén úszó, pár kornyadt szál káposzta fölött, amelyet Gyurcsány szerint „Juliette-re” (valójában inkább Julienre) kell vágni.

Noha Hajdú kijelentette, ő még azt sem tudja, mi az a búzadara, vendége nem mondott le arról, hogy kiskuktaként ugráltassa, de csak hogy közben újabb tust vigyen be: „Szuper vagy! Ha ilyen jó riporter is lennél, többre vinnéd!” „Ennél többre?” – kérdezett vissza hosszú gondolkodási idő után Hajdú, ám erre valahogy nem tört ki a nevetés. „Ha neked készülne, elsóznám rendesen, hogy sok örömöd ne legyen benne” – grillezte rendíthetetlenül gonoszkásan Gyurcsány, amire Hajdú már csak annyit tudott visszavágni: „Mennyivel szimpatikusabb vagy szakácsnak!”

Miután részben elkészült, részben pedig Gyurcsány táskájából előkerült az otthon előregyártott étel (amiért megint Hajdút vette elő, hogy miatta éjjel káposztaszag terjengett a lakásban), megkóstoltatta, majd meg is dicsértette a főztjét, de még eközben is forgatott egyet az ekkorra nyársat nyelt Hajdún: „Már majdnem olyan, mint hogy egy tálból cseresznyéztünk. Nem tudom, melyikünknek nagyobb szégyen.”

A kezdeti döbbenet után, hogy tényleg ez lenne a műsor, végül már hangosabban röhögtünk, mint a bejátszott gépi alánevetés. Hajdú hiába pattogott, Gyurcsány öniróniában is leiskolázta. Noha a szottyos gombóca receptjét is kilőném a Holdra, ezek után örömmel elküldeném szakácskodni Az Estébe Obersovszky Péterhez vagy a Ma Reggelbe Gulyás Istvánhoz, esetleg a Hír Tv-be Gajdics Ottóhoz, vagy akár az Echo Tv-be Bayer Zsolthoz, „főzzön neked a Gyurcsány!” jeligére.

Frizbi, TV2, december 4.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!