Masszívan startolt a világhírű műsorötletet ügyesen magyarítva, de még nem okozott libabőrt a The Voice, a TV2 új tehetségkutatója.

Az énekesek felhozatala picit karcsú, a mesterek ellenben kellemes, finoman csipkelődő, de végig intelligens show-t csinálnak. A műsor nekem már most szimpatikusabb, mint a megjátszós, mentorait és tehetségeit tekintve is színvonalroggyant X-Faktor.

A két népszerű tehetségkutatót Amerikában és Nagy Britanniában sem félnek egymással versenyeztetni, és eddig rendre a The Voice tarol. Biztosan nem csak az alapötlet miatt, hogy a mesterekből (köztük olyan elsőrangú énekesekből, mint Tom Jones, Christina Aguliera, Cee Lo Green és Will.i.am) álló zsűri előbb az énekeseknek háttal ül, így a hang teszi rájuk az első benyomást, nem a külső. Persze a későbbiekben már ezt sem lehet leválasztani a produkcióról, és nyilván lökhajtással indul az előadói pályán az őzike alkatú fiatal lány, szemben Quasimodo eltitkolt gyermekével. A lényeg itt mégiscsak az énektudás, és nem az eladhatóság méricskélése. A The Voice-ban már alapvető, hogy ne küzdjön a technikával egy versenyző. Ide már kevés az, akit az X-Faktorban még továbblökdösnek, mert a producerek szerint jól mutat a bulvárban.

Szerencsére az előválogatóktól és a véres amatőröktől is megkíméltek bennünket, ettől is mindjárt komolyabb a műsor. Az első adásba beküldött versenyzőktől azonban még nem törhetett ránk a zsigeri bizsergés. Egy óriási poén azért jutott: az ikrek, akik egymás után énekelve zavarba ejtették még a mestereket is. Persze nem durrantják el az első körben az összes puskaport, de hiába vártuk, hogy jöjjön végre, aki olyat robbant, mint Caramel vagy Rúzsa Magdi. Nem az a baj, hogy profi énekesek versenyeznek, de még nem akadt, akinek a szíve kicsordult volna a torkából. Még a mezőny legjobbja, Mohamed Fatima is túlságosan izgult ehhez.

A fülükkel látó mesterek közül Malek Andrea nem csak az egyik legkiforrottabb énekesnőnk, lelkesedése és csodás mosolya beragyogja a stúdiót. Caramel kontinensnyi szívére mindig számíthatnak a versenyzők, és lassan talán ő is elhiszi, hogy szakmai tekintélye van. Három énekes is úgy érezte, tőle tanulhatna a legtöbbet, ezért választották mesterüknek. Somló Tamás, aki a jóságos, nagytiszteletű atyácska szerepbe ült be (akárcsak Tom Jones a brit műsorba), tudhat valamit, hogy csupa ifjú hölgy választja, akik korban és ízlésben is messze állnak az LGT-korszaktól. A meglepően kikupálódott Mező Misitől viszont mintha tartanának, talán a szelíd motoros jelmeze miatt. Pedig személyisége szerintem a dalaihoz képest is sokkal megnyerőbb és vagányabb. Ha nem lenne ott Caramel, én őt választanám – pont úgy, ahogy Fatima is döntött.

Bár nem a tehetsége miatt, de a műsor egyik fénypontja a bővérű asszonyság volt, aki a tengerentúlról tért vissza az énekesválogatóra. „Amerikában, ha nincs munkavállalási engedélyed, két dolog közül választhatsz: vagy takarítasz, vagy vetkőzöl. Én vetkőztem!” – mesélte a magyar Lola Montez. Mire az ötéves lányom megszólalt: „Akár takaríthatott is volna!”

THE VOICE, TV2, OKTÓBER 12.

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!