Péntek éjjel az örök olajmezőkre távozott a televíziózás történetének leghíresebb gonosza, Larry Hagman.

 
LARRY HAGMAN (1931–2012)

Jockey Ewing, a rettegett olajmágnás szerepében „olyan hatalmas nézettséget hozott a 80-as évek legnépszerűbb amerikai szappanoperájának, a Dallasnak, mint Texas állam teljes nyersolajkészlete” – méltatta őt a TIME magazin. „A világ 57 országában 300 millió néző követte izgalomban ma már legendás ármánykodását” – írta a New York Times.

Jockey szerepében igazi ragadozót játszott, aki nem riadt vissza a piszkos trükköktől még akkor sem, ha testvérét, Bobbyt kellett elütni a Ewing olajtársaság igazgatói székétől, vagy befűteni a családi ősellenség, Cliff Barnesnak. Nem csak ellenségeivel bánt könyörtelenül, üzleti partnerei és családtagjai sem bízhattak benne feltétel nélkül. Mindig tartogatott meglepő fordulatokat egyszerre csodált, félt és megvetett karaktere. De olyan sármosan tudott udvarolni feleségének, Samanthának, hogy az asszony csaknem húsz éven át megbocsátotta neki hűtlenkedését. A csinos, fiatal texasi szépségkirálynők és társasági hölgyek – köztük sógornője, Kristin is – mindent elkövettek, hogy behálózzák. A szoknya volt az egyetlen igazi gyengéje, de pórul járt az a szerető, aki megpróbálta zsarolni vagy többet követelt tőle, mert Jockey a családját mindennél előbbre tartotta, még ha sajátosan is értelmezte a testvéri és a házastársi szeretetet.

Minden idők második legnézettebb tévéműsora (a M.A.S.H. befejező része után) a Dallas egyik 1980-as epizódja, melyben az olajbáró csaknem elbúcsúzott a sorozattól, miután egy titokzatos merénylő rálőtt. Előtte a nézők több millió dollár értékben kötöttek fogadásokat arra, „ki ölte meg Jockeyt?” Ezt megtippelni sem volt egyszerű, mivel bőven akadt jelentkező, aki szívesen meghúzta volna a ravaszt. Alakítása formáló hatással volt a későbbi szappanoperákra. Részben neki köszönheti létezését még a Barátok közt Berényi Miklósa is, hiszen azóta minden sorozatba kell egy ellentmondásos, kiszámíthatatlan, mégis szerethető „rosszfiú”.

Boldog volt, hogy az idén visszatérhetett a Dallas folytatásában. A nézők is fellelkesültek, mikor gurulós járókerettel ugyan, mégis császárként vonult be a texasi olajvállalkozók báljára. Szemében felcsillant a régi tűz is, mikor fiának, a már felnőtt „kis” Johnnynak azt mondta: „te sem hitted, hogy minden olajamat egy hordóba teszem!”

Bár sokan azonosították őt élete legnagyobb szerepével, Larry Hagman szerény, barátságos ember volt, hatvan éve élt boldog házasságban. „Több mint 35 éve a legjobb barátom” – mondta róla a Samanthát játszó Linda Gray. „Nagylelkű, vidám, szeretetteljes, tehetséges ember volt, imádott élni. Színesebb volt vele a világ, nagyon fog hiányozni.” Részvétét fejezte ki több régi barátja, köztük William Shatner és Michael Caine is.

1992-ben májzsugorral diagnosztizálták – nem titkolta, hogy a forgatásokon kívül már nem jeges teás poharat emelgetett. Három évvel később rosszindulatú daganatot találtak a máján, átültetést is kapott. Ezután önkéntesként segített egy kórházban és kampányolt a szervadományozás mellett – ennek okán járt Magyarországon is. A rák szövődményei okozták halálát. „81 évesen, békésen hunyt el, családja és barátai körében, a dallasi kórházban” – tudósított a Dallas Morning News. A The Hollywood Reporter úgy tudja, utolsó perceiben mellette volt Linda Gray és Patrick Duffy is.

Legyen neki könnyű a texasi föld!

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!