Arrogáns Rogán, kétszázmilliós reklámkampány a kormány potenciájának bizonygatására, marakodó Milla, Demokratikus Koalíció és MSZP, Bajnainosztalgia, különutas LMP, megalázott pedagógusok (akik a kormányszóvivő szerint konyakot rendelnének, mikor a tengeren vihar van), egyoldalúan bevezetett kormányzati intézkedések, megszorítások sora. Az ATV Szabad szemmel című műsora gyászjelentés a mai magyar közállapotokról.

Mikor az első vendég, Rogán Antal kioktatta a műsorvezető Mészáros Antóniát, amiért nem a „biztonsági hitelkeret” kifejezést (eufemizmust?) használta az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban, elgondolkodtam, vajon hányan veszik be csont nélkül a Fideszretorikát. És ha szavakon vitatkozunk, az majd eltereli gondolatainkat a tényekről? Vadai Ágnes is képes volt azon besértődni, hogy nem megy el a Milla október 23-i rendezvényére, ha nem használhatja a Demokratikus Koalíció logóját (mert a Milla arra kérte a tüntetés résztvevőit, ne hozzanak a tömeget megosztó pártlogókat). Talán csak az apropó kell, hogy azt mondhassák, ők nem közösködnek. Nem mintha könyörögne nekik bárki is. A Milla továbbra is csak tapogatózik. Mindenki elvárja tőlük, hogy meghatározó szerepet játsszanak a kormány leváltásában, de egyelőre úgy tűnik, ehhez vagy politikai nekrofíliát kellene elkövetniük, és bukott pártokkal, politikusokkal lefeküdni, vagy megpróbálhatnak a többi magányos lufiból (LMP, szakszervezetek, civilek) perzsaszőnyeget szőni, és azon kitessékelni a kormányt a parlamentből.

Szanyi Tibornak – és biztosan Vadainak is – a térde kalácsán jön már ki az elmútnyócévezés, de miért lennének ők különbek a „nincsenek is egymillióan” csúfolkodással. Nem irigylem a Demokratikus Koalíció politikusait azért a tudathasadásért sem, mert az MSZP-nek címzett kritikáknál ártatlan képpel és csillogó szemekkel kell ülniük, mintha közük sem lett volna az egészhez, míg a szocialisták ajnározásánál (Szanyi szerint „2002 és 2010 között ez az ország többet fejlődött, mint történelmének ezer éve során bármikor összefüggő nyolc esztendőben”) büszkén helyeselnek. Nem lepett meg, hogy Juhász Péternél kiment egy biztosíték, de Vadainak abban igaza van, hogy nem lehet zsigerből, kiabálva hangoztatnia az igazát.

Miközben ők a stúdióban szumóztak, leugrott a sztratoszférából Felix Baumgartner. Mészáros megállította a beszélgetést, és élőben közvetítette, mikor Baumgartner kinyitotta a kapszula ajtaját, hogy fejest ugorjon, majd hangsebességgel zuhanjon a semmibe. Micsoda őrültség, s egyben nagyság! Milyen lenyűgöző Verne-i kaland! Aztán még öt percig a képernyő szélére tett képkockában mozgott egy kis pontocska, miközben Juhász azt magyarázta, hogy sem az MSZP-vel, sem az MSZP nélkül nem lehet leváltani a kormányt.

Utóbb sokan morogtak, hogy merte az ATV megszakítani ezt az életbevágó eszmecserét holmi hülye űrugrás miatt. Orbán leváltása valóban fontos küldetés, óriási ugrás egy ember, ámde kis lépés az emberiség számára.

Címkék: kritika, távkapcsoló, ATV

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!