Az egyik legnépszerűbb tavalyi sorozat bár a Coen fivérek 1996-os, azonos című filmje alapján készült, sokkal inkább egy másik alkotásukat, a Nem vénnek való vidéket juttathatja eszünkbe elsőre. Konkrétan a főszereplő sorozatgyilkost alakító Billy Bob Thornton hülye haja, amihez hasonlót az utóbbi filmben az alakításáért Oscar-díjjal is jutalmazott Javier Bardem fején csodálhattunk meg.

 
Martin Freeman a Fargo című sorozat egyik jelenetében - Forrás: Profimedia-Red Dot

A hülye haj egyrészről fontos karakterépítő eszköz, másrészről meghökkenti a nézőt, mivel szembemegy azzal a logikával, hogy egy gyilkosnak minél kevésbé szabad feltűnőnek lennie. Ebből két lehetséges következtetés fakad: vagy már annyira gátlástalan, hogy az sem érdekli, ha felismerik, vagy épp attól lesz hétköznapi, hogy van rajta valami furcsa. Akárhogy is, a sorozatban remekül megírt karaktereket látunk, olyan pompás színészek által életre keltve, mint Thornton, Martin Freeman vagy Colin Hanks.

Sokan tartottak tőle, hogy a sorozat akár szembe is köpheti elődjét, de a széria atyja, Noah Hawley ezt remekül megoldotta: teljesen új történetet írt, amely csak távolról utal vissza a mozifilmre, ellenben talán még a filmnél is markánsabban hívja elő a hamisítatlan coëni hangulatot és fekete humort.

Olyan másolatot alkotott, amely az eredetinek tükre, ugyanakkor teljesen önálló, és önmagában is élvezetes mű, amely nem csak a Coen-rajongókat tudja lebilincselni.

(Fargo, AMC, szerdánként)

 

------------------------

A sorozat rengeteg apró utalással bír, amelyek hommageként reflektálnak a teljes Coen-életműre: A nagy Lebowski fehérorosz koktéljától kezdve a hajberendezésig.

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!