Attenborough – A természet csodái, Spektrum

 
David Attenborough - Fotó: Spektrum/Humble Bee Films

Míg a kortárs „természetfilmesek” anakondákkal próbálják megetetni magukat vagy krokodilokkal birkóznak, Sir David Attenborough a kis könyvtárszobájában üldögélve és kedélyesen sztorizgatva még ma is eredetibb, hitelesebb és maradandóbbat is alkot náluk. Noha 89 évesen már nem merül le 6000 méterre a tenger mélyére – ami nem is olyan rég még egyszerre volt tévés és tudományos szenzáció –, nem mászik életveszélyes sziklafalakra és nem fogdos veszedelmes vadállatokat, nem lett belőle szobatudós. Továbbra is terepen van és testközelből mutatja be nekünk a természet csodáit legújabb sorozatában, sorba véve 60 éves pályafutása legérdekesebb jelenségeit. Méghozzá egészen páratlan lelkesedéssel, már a harmadik generációt megfertőzve a természet iránti csodálattal és alázattal.

Bár nézni sem kellemes a csupasz, vaksi, nagyfogú földikutyákat (más néven vakondpatkányokat), ő úgy simogatja őket, mintha cuki kiscicák lennének. Neki el is hisszük, milyen csodálatos teremtmények, az evolúció mesterművei, akik akár 30 évig is élnek, és soha nem lesznek depressziósak, se rákosak – még mesterségesen sem sikerült őket megbetegíteni. Közvetlensége azt az érzést kelti, mintha személyesen hozzánk beszélne, egyszerűen csak elmesélve, ami épp az eszébe jut. Óriási tudás és élettapasztalat is áll mögötte, mégis olyan érthetően, tisztán, de választékosan fogalmaz, hogy szinte szívjuk magunkba a töméntelen sok érdekes információt. Csak azt nem értem, miért épp egy hangyászsünt sikerült róla elnevezni, nem pedig valami méltóságteljesebb, intelligensebb, különlegesebb állatot. De ő biztosan meg tudná magyarázni azt is, hogy ez a hangyászsünökre is pontosan igaz.

Nemrég került adásba több nemzetközi tv-csatornán, így a BBC-n is Barack Obama David Attenborough-t faggató fehér házbeli interjúja, melyet még májusban készített a klímaváltozásért aggódó amerikai elnök a neves természettudóssal.

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!