"Az udvarlásnál is alapszabály, hogy többször mondjuk, hogy te, mint azt, hogy én – hát még egy riporternél." VOKS, ÁPRILIS 29., ATV.

Az öltönyhöz fehér zoknit és tornacipőt húzó Havas Henrik valamennyi mondatát, még a kérdéseit is önmagából kiindulva kezdi. Az udvarlásnál is alapszabály, hogy többször mondjuk, hogy te, mint azt, hogy én – hát még egy riporternél. Majd rögtön saját bennfentességét fitogtató anekdotázásba fogott, kapásból lekezelve a PM-es Szabó Rebekát azzal, hogy „maga nem emlékszik, túl fiatal hozzá”, és elmesélte, mennyi bírálatot kellett elszenvednie, amiért annak idején meghívta Csurkát a Nap-keltébe.

Szabóval egyetértettek abban, hogy az eddigi totális bojkott a Jobbikkal szemben (amiért a napokban az ATV-t el is meszelte a Nemzeti Választási Bizottság) nem vezetett semmire. Eleve döbbenetes önámítás azt hinni, hogy ha nem beszélünk a Jobbikról, majd szétporlad és feloldódik a légüres kommunikációs térben, az egymillió szavazójával együtt. Népszerűségük titkát boncolgatva – ami Havast addig nem is érdekelte, míg szerkesztője fel nem hívta a figyelmét arra, hogy a Hamász módszerét alkalmazták kampányukban –, eljutottak a cigánykérdésig. A riporter a politikailag korrekt beszédmódot hibáztatta, ami szerinte „nagyon rosszat tett”.

Vágó Gábortól édeskeveset tudtunk meg az általa hónapokig tanulmányozott áfacsalások természetéről. Havas egója megint túlterjengett, gátlástalanul sztorizott arról, hogy hajdan garázsmester volt a Volánnál, Vágó meg csak azt ismételgette, hogy „ez bonyolultabb ennél”. Aztán jót kuncogva együtt kormolták Kukorelly Endrét, aki nem küldött Havasnak tiszteletpéldányt az új könyvéből, holott megígérte, Vágónak pedig „annyi ideje nincs a világirodalomra, hogy azt csak Kukorellyvel töltse ki”.

Havas miért nem Andor Mihályt hívta meg műsorába ahelyett, hogy felolvasta majd’ az egész Mozgó Világban megjelent cikkét Kunhalmi Ágnesnek? És hiába ígérte meg, hogy nem fog közbevágni, de végig ő beszélt. Mégis látványosan előzékenyebb volt, mint Szabóval, bár maga is elismerte, „macsó világban élünk”. Ezt rögtön bizonyította is egy bődületes poénnal, hogy filmrendező ismerőse szerint az MSZP-be „egy nő kellene, az sem baj, ha csúnya, és Kunhalmi Ágnesnek hívják”. Vendége meg pironkodva mosolygott, mint aki érti a viccet.

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!