A pápa megválasztásának híre nem érte teljesen felkészületlenül a közmédiát, Az Este Extra című műsorban mégis kapkodó, szedett-vedett közvetítést láthattunk az új egyházfő bejelentéséről.

Talán a lelkesedés ragadta magával Gulyás István műsorvezetőt, mikor Ferencről, mint „forradalmi pápáról” beszélt, aki előbb „pontifikálja a pápaságát”, aztán „uralkodik”. Túláradó viselkedése talán csak a míves beszédű, kissé kenetteljes Török Csaba atyát nem zavarta, aki kedélyesen mesélte, hogy egy korábbi konklávénál befalazták és böjtöltették a bíborosokat, aztán lebontották a fejük fölül a tetőt, hadd süsse őket a nap – de a pápát azért a Szentlélek választja, nem a konklávé.

„Bogi, légy részese a történelemnek!” – szólította fel Gulyás római tudósítójukat, Meszes Boglárkát, aki elmondta, hogy „egyébként a lámpaoszlopról is lógnak” és „mindenki kamerázik egyébként”. Még be sem jelentették, kit választottak pápának, Gulyás már azt kérdezte tőle: „és, boldogok az emberek?” Közben Lórizta a Bazilikához kiküldött Hevér Lórántot, akivel kevesebbszer hallották egymást, mint a Szent Péter téren álló Bogival. Összevissza kapcsolgattak, míg csaknem lemaradtak a pápa bejelentéséről, ezért durván lekeverték a Bazilikához kirendelt vallástörténészt. A hangot is elvehették tőle, mert mikor később visszakapcsoltak, azt is el kellett magyarázni neki, kit választottak az előbb pápának, hogy egyáltalán kommentálni tudja.

Jobban reagált a várható, de nem tervezhető eseményre még az ATV is, bár mázli, hogy Kálmán Olga épp a stúdióban volt, így az Egyenes beszéd adásmenetét kissé átalakítva máris profi élő közvetítést láthattunk tőle. Akárcsak Gulyás, az ATV műsorvezetője is leginkább a pápaválasztás körüli „lobbitevékenységre” volt kíváncsi, de legalább megkérdezte vendégétől, Gábor György filozófustól, hogy „hol van ebben az egészben Isten?” A Hír Tv Rájátszás című napi műsorában Szabó Anett is ügyesen, felkészülten kezelte a helyzetet, és szépen egyensúlyozott a helyszíni képek kommentálása és a katolikus püspöki konferencia sajtófőnökével a stúdióban folytatott társalgás között.

Ám aki a tűzvonalból szerette volna követni az eseményeket, már biztos nem a tévét figyelte. Évek óta látjuk, hogy a hagyományos média tudósításban egyre kevésbé tud lépést tartani a percről percre frissülő internetes hírportálokkal, és már a hírforgalmat nem csak továbbító, de részben elő is állító közösségi médiával sem. Holott megtehetné bármelyik tévécsatorna (nem csak a Hír Tv), hogy legalább a távirati iroda híreit rendkívüli esetben (mint a pénteki katasztrófaállapot) gyakrabban adja közzé, mint a híradók rendes műsoridejében, vagy laza kétóránként, ahogy az M1 tette. Ráadásul a közmédia munkatársai közül többen is ott voltak a kocsisorokba beszorulva, mégis órákkal később adták csak le mobiltelefonnal készített tudósításaikat. Ők hivatástudatból dolgoztak, míg főnökeik talán a hosszú hétvége kínálta szabadságukat töltötték, és nem érezték szükségét, hogy breaking news helyzetben befáradjanak a munkahelyükre, vagy beszóljanak telefonon, hogy ugyan szakítsák már meg az adást – vagy ezt nem is tehetnék? Épp így késte le a közszolgálati tévé a világon egyedüliként II. János Pál halálát is, csak a Kongó című C-kategóriás kalandfilm után most A kőszívű ember fiait bámulhattuk hírek helyett.

Közvetítések Rómából a pápaválasztásról

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!