Csuda gondolta, a digitális átállás egyik legnagyobb újdonsága az lesz, hogy végre kiválaszthatjuk az ízlésükhöz, világképükhöz, lakberendezési tárgyaikhoz és hajszínünkhöz leginkább illő híradót.

A piac újrafelosztásáért lelkesen és elszántan versengő kábelcsatornák közül ugyanis egyre többen igyekeznek a népszerű sorozatok, új show-műsorok és realityk mellett saját gyártású hírműsorokkal is magukhoz édesgetni az egyelőre kíváncsian ide-oda csapongó nézőtömegeket.

A kormányellenes aknamunka vádját egy hónapja visszautasító Sanoma médiavállalat tévécsatornájáról, a Story4-ről eddig elsősorban az unatkozó háziasszonyok szerezhették be napi sorozatadagjukat, és valószínűleg nem ők lesznek, akik a Született feleségek dupla rész előtt megnéznek egy „szeriőz” híradót. A Bárdos András vezetésével készülő első saját hírműsoruk inkább azoknak a figyelmét keltheti fel, akik nem politikai PR-t és nem is vérbulvárt várnak egy híradótól. Ehhez méltóan felkészült és komoly szellemi tőkével bíró csapatot is verbuváltak, megnyerték többek közt a közmédia által mellőzött Baló Györgyöt, M. Kiss Csabát, Bakos Piroskát és Siklós Andrást.

A külpolitikai hírblokk valóban figyelemre méltóan tartalmas és alapos, noha kissé ómódinak hat, ahogy Baló beáll a képbe és felolvassa a G20-as csúcsról írt jegyzetét. Színesek, érdekesek az új kütyükről, fontos külföldi filmbemutatókról szóló híradások is, épp ezért nyugodtan meghagyhatnák a bulvárhíradóknak a 18 méteres gumikacsát meg hogy megették Ménest, a magyar gólyát. Egyelőre kevés a vidéki téma, de a magyar híradók többségét a fővárosközpontú provincializmus jellemzi, akkor mozdulnak ki Budapestről, ha épp Visegrádon van kormányülés.

Bárdos az amerikai híradók anchormanjei (műsorvezetői) mintájára személyesebb, szubjektívebb hangon szól hozzánk, de tőle nem is vártuk, hogy csak felolvassa a szövegét a súgógépről. Tudósító kollégái azonban nem az ő fordulatszámán pörögnek, a helyszíni kapcsolások összhangján még lehetne csiszolni. Az egyetemi tanévkezdéssel párhuzamosan dráguló fővárosi albérletekről vagy a belvárosból kitiltani kívánt hajléktalanokról szóló riportok a témák közéleti jelentőségéhez képest túl hosszúak, szétszabdalják az adásmenetet és lefékezik a Bárdos által diktált pörgős híradótempót. De szimpatikus az az igényesség és empátia, amivel M. Kiss nekiáll egy riportnak, még ha elég egyoldalú is, hogy csak a hajléktalanokkal beszélget el az őket persze érzékenyen érintő döntésről. A politikával azonban szinte érthetetlenül óvatoskodóak, a rezsicsökkentés körüli ígéretpárbajt például elintézték egy Orbán- és egy Bajnai-idézettel.

Az iskolakezdés körüli káoszról szóló riportok legalább kellően kritikusak voltak, az ARC kiállítás megnyitójáról szóló tudósításba viszont becsúszott egy meglehetősen vitriolos állásfoglalás: „Az ARC alapítói szerint számukra egy hasznot biztos hozott a nemzeti trafikmutyi, mégpedig azt, hogy rengeteg ember kreativitását szabadította fel.” Vajon ez szó szerinti idézet lehetett, vagy mégis van valami abban, hogy a Sanoma fúrja a kormányt?

Hír24, Story4

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!