Bizonyára hangszigetelt irodákban, egymástól függetlenül ókumlálta ki csaknem egy időben az RTL Klub és a TV2 is, hogy a hétvégi főműsoridőben egy bevált formátumot tűznek műsorra a nemrég szintén szinkronban indított kistestvér-csatornáikon. Az ötlet duplán működött: a Nagy Duett és a Szombat Esti Láz 5-600 ezres nézettsége csatornarekordot döntött, de szépen teljesítettek a kábeladók bőséges kínálatú mezőnyében is.

A két műsor azonos receptre készül: összetrombitálnak két tucat celebet, nőket, férfiakat, fiatalabbakat és idősebbeket, hogy minden nézői kaszt kiválaszthassa a maga hősét. Egy csapásra több legyet is ütnek azzal, hogy az anyacsatorna valamely tehetségkutatójában feltűnt csillagocskákat futtatják, valamint néhány műsorvezetőjüket, szappanoperasztárjukat, és pár kevésbé rommá nézett arcot – a színészekben és a zenészekben mindig lehet bízni, hogy beszállnak egy várhatóan nagy nézettségű tévés produkcióba. Szerencsés, aki most kerül sorra, és nem műkorcsolyázni vagy a dzsungelbe küldik, hanem szalontáncokat lejthet polírozott parketten és karaokézhat a villanófényárban úszó színpadon. Aztán az aktuális kihívás elé állítják a teljes és félamatőröket, és adnak melléjük egy profit is, hogy ne legyen reménytelenül élvezhetetlen a hétről hétre keservesen kiizzadott, kétperces produkció.

A színvonal, akárcsak a tehetségkutatókban, a legbénábbak lassú lemorzsolódásával lassacskán emelkedik, és a finálé közeledtével talán már nem csak a káröröm tartja majd a nézőket a képernyő előtt. Bármelyik versenyzőben benne van a lehetőség, hogy kinövi magát néhány hónap intenzív gyakorlással, a többiek pedig még mindig apellálhatnak a közönség szimpátiájára. Hiszen szeretünk a lelkes elesettek pártjára állni, együttérzően mosolygunk még azon is, ahogy a feleség híján a mama főztjével vigasztalódó Szilveszter gazda felekézi a táncparkettet, vagy ahogy Erdélyi Mónika koreaiul ’oppázik, miközben vadul ugrál rajta a kamera.

Még a kötelező, bár nem túl funkcionális zsűrikbe is hasonló karaktereket válogattak: Esztergályos Cecília pandantja Kordáné Klárika az idős, mindenkinek smúzoló művésznő szerepében, de kell egy higgadtabb és egy csípős nyelvű ítész is, akik lehetőleg egymással is csipkelődnek. A férfi-nő műsorvezető páros is stimmel, Tilla és Csonka András megbízhatóan jól vezénylik az adást, Liptai Claudia és Lilu pedig csinos kiegészítőként kibicelnek mellettük.

Eközben a teljes médiagépezet azon munkálkodik, hogy a műsorból a lehető legtöbbet kifacsarják – a versenyzők rendszeres vendégek a beszélgetős műsorokban és hétről hétre sulykolják őket a bulvárlapokban, hiszen mindig akad egy jó sztori arról, ki mijét törte a próbákon, mi a kabalája-babonája, és mit vakkant új hobbijához a pudli kutyája.

Hogy miért sütnek el két ilyen költséges műsort a kevesebbekhez eljutó kábelcsatornákon, mikor bármelyik könnyedén egymillió fölötti nézettséget hozhatna az országos nézettségű adókon? Mert terveik vannak velünk, ez a beetetés, és ha a színes cukorkát már lenyeltük, a mócsingok is jobban csúsznak majd.

Nagy Duett, SuperTv2; Szombat Esti Láz, RTL II

Címkék: távkapcsoló, kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!