Bátor ars poeticája szerint „az Ízes élet nem klasszikus főzőműsor, hanem egy új életforma a konyhában”. Ezzel én is könnyen azonosulok, a konyhámban már eddig is számos új életforma jött létre, főleg ha a szükségesnél ritkábban szanáltam a hűtő tartalmát.

Kovács Lázár lelépése után az RTL Klubnak hosszú ideig nem volt emblematikus tévészakácsa, és jó döntés volt erre felkérni a gasztroblogger berkekben már sztárkultuszt élvező Mautner Zsófit. Magabiztosan mozog a kamerák előtt, rutinosan és könnyeden dolgozik a konyhában, még a hangja is bársonyosan duruzsol – néha már túlságosan is andalítóan. Választékosan tud mesélni a hozzávalókról, a főzési folyamatokról, beleszőve a saját praktikáit is. Ámbár a fokozások olykor kissé redundánsak a monológjában: szavajárása a „szuperpraktikus”, ilyen a például a hideg sült, amelyet „szuperül átjár” a pác, és nála minden „nagyon nyári, nagyon izgalmas és nagyon-nagyon frissítő”.

Külsőre is kellemes, képernyőbarát jelenség, csak az arcbőre feltűnően érdekes színű, mintha a sminkes gonoszul Nutellával alapozta volna le. Egy ráérő stylist átalakíthatná a ruhatárát is, mert mi érezzük magunkat kényelmetlenül, hogy szegényt farmerdzsekiben állítják be a tűzhely mellé. Persze nem tehetjük kötelezővé számára, hogy dögös kisestélyiben tüsténkedjen a konyhában, mint Nigella (bár megfontolhatná a lehetőséget), csak szívesen látnánk nőiesebb ruhadarabokat rajta. Az esztétikai élménynek ugyanis éppúgy része az igényes tálalás, mint a stúdióban berendezett konyha dizájnja vagy a műsorvezető deréktól fölfelé látható része. Ha még bárkinek is lennének illúziói, a legritkább esetben nézünk azért főzőműsort, hogy utána otthon reprodukáljuk a bemutatott ételeket. Jó részük eleve nem is a mi ízlésvilágunk, vagy rögtön kitagadna bennünket a család, ha egrest tennénk a pitébe alma helyett. Bár Mautner abból a netes szubkultúrából jött, ahol megszólják azt, aki nem Meyer-citromból készíti a lemon curdöt, a tévében bemutatott receptjeinek többsége már aligha hozza a sikító frászt azokra, akik vasalás közben nézik a Tv Paprikát, és akiknek már nem Lajos Mari jelenti a reformkonyhát.

Olykor azért neki is becsúszik egy mentás, zöldcitromos, kókusztejes sárgadinnye- krémleves, melyből épp csak egy kis Stahl Judit-féle bulgur vagy kusz-kusz hiányzik. Ilyenkor magamban mosolygok, mikor elképzelem, milyen fergeteges sikere lenne az átlag magyar család asztalán eme „könnyed előételnek” a pörkölt-nokedli- csalamádé szentháromság előtt. Persze aki számára csak ez az utóbbi világ létezik, úgyis marad a Gasztroangyalnál, és toroskáposztát meg birkagulyást főz Borbás Marcsiékkal párhuzamosan.

Az Ízes élet legelbűvölőbb része a vágás: tátott szájjal figyeli az ember lánya a varázslatot, ahogy két képkocka alatt ropogósra sül a nyers hús, a keverőedénybe öntött hozzávalókból pedig egyetlen gyúró mozdulat hatására sima tészta keletkezik. Bár így menne az életben is!

Ízes élet Mautner Zsófival, RTL Klub, hétköznaponként

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!