Svédország egy újfasiszta rendőrállam hozzánk képest: listázzák a cigányokat, államilag tiporják a szólás- és a véleményszabadságot, munkára kényszerítik, vagy kiutálják a bevándorlókat. A legkevesebb, hogy a köztévéjükben biztosan nem vezethetne közéleti műsort, még időjárás-jelentést sem az az Obersovszky Péter, aki az áldiplomás „álamfőt” az évtized legszégyenteljesebb PR-interjújában mosdatni próbálta.

A Kumin országimázs-védelmi főlevelező kétes babérjaira pályázó riporter – talán gazdáinak hízelegve – megengedhette magának azt is, hogy a svéd köztévé október 23-án leadott, a magyarországi közéletet igen rossz színben lefestő riportjára forradalmi ellenriporttal válaszoljon, melyhez Lukács Csabát, a Magyar Nemzet újságíróját bízta meg tudósítónak. Előbb még számon kérte a svéd köztévé kulturális híradójának munkatársait, miért nem kérdezték meg a magyar kormányt riportjukban. Neki talán különös, sőt, felháborító, hogy nem mindenki tekinti Orbánékat az igazság fő letéteményesének, és nem is kíváncsi a politikusok hazugságmantráira.

Akárcsak a hétfői M1 Híradó oktatnivaló propagandariportja – melyben alig 200 másodperc alatt huszonkétszer ismételték el, hogy Bajnai azt mondta, „fájni fog” – Lukács tudósítása sem tartózkodott a közszolgálatisághoz méltatlan, manipulatív, olcsó hangulatkeltéstől. Mi érezzük magunkat kínosan, ahogy a stockholmi képek alatt elindul az ABBA Money, Money című száma (ismerjük a szöveget, mely a gazdagok könnyű életére irigykedik), majd egy komikus IKEA-reklámot és svéd neonácik parádézását látjuk. „Ha a Kobra műsor szerkesztőinek szemüvegén keresztül akarnánk bemutatni a skandináv országot, akkor így kezdődne a film. Masírozó gárdisták, vagyis a svéd ellenállási mozgalom emberei, antiszemita bűncselekmények Malmőben, indokolatlan és brutális rendőri erőszak. Szólhatna erről is a filmünk, de mi nem ezt terveztük – halljuk a dacos kommentárt –, beszéljünk először a jóról.”

Megtudjuk, hogy a svédek sokáig élnek, jólétben, és minden állampolgárnak alanyi jogon jár a szociális ellátás. Malmö kulturális és nyelvi sokszínűségét dicséri egy svéd–magyar nő, ezután rögtön a multikulturalizmus árnyoldalait sorolják: diszkrimináció, antiszemita támadások, a zsidók félnek, a rendőrök zaklatják és listázzák a romákat, de nem csak a bűnözőket, a gyerekeket is, továbbá nem engedték letelepedni, sőt, a ’70-es évekig kényszersterilizálhatták őket. „Láthatjuk, abban a társadalomban, ahol külön törvény van arra, hogy a házőrző kutya nem maradhat hat óránál tovább otthon egyedül, mert magányos lesz, a romák integrációját nem sikerült megoldani” – savazza a svédeket a riporter.

Utcai zavargásokról, gyilkosságokról, betörésekről hallunk, majd az erre válaszul gyülekező svéd neonácikat látjuk. „Mégis mi, magyarok vagyunk szélsőségesek és idegenellenesek” – hőbörög Lukács. Miután „szembesítette” a Kobra szerkesztőjét a svéd médiahatóság pártatlan tájékoztatásra vonatkozó szabályzatával, megtudtuk, hogy egy kutatás szerint a svéd állami médiában dolgozók közt túlsúlyban vannak a baloldaliak és a volt kommunista párt szimpatizánsai. A csattanó mindent megmagyaráz, épp csak azt nem mondják ki, „no comment”.

A lényeg, M1, november 10.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!