Bűn hamisan bohóckodó, beszédhibás amatőrök, idegbetegen rángatózó kamera, ízléstelen lakásbelsőkben játszódó, izzadságszagú jelenetek – aki beéri ezzel, maradjon az Éjjel-nappal Budapestnél.

Aki viszont a menő amerikai, brit vagy skandináv sorozatok színvonalát megütő, mégis minden színében és ízében hazai tévésorozatra vágyik, annak ajánlom a Társas játékot, amely ma este tér vissza az HBO-ra a második évaddal. Ha nincs előfizetésük, az első két részt ingyen megnézhetik a neten a mozicsatorna videotárából, mivel ennyi pont elég is ahhoz, hogy rákattanjanak.

Az HBO tudja, hogyan kell jó sorozatot csinálni: a Maffiózóktól a Híradósokon át a Trónok harcáig bármely műfajból említhetünk példákat. Ugyanezt a minőséget várták el a magyar alkotói stábtól is, amelynek kezdetben egy izraeli sorozat karaktereit és cselekményét kellett a hazai nézők igényeire formálni. De míg az izraeli eredeti egy halovány évadot élt meg, a magyarból közönségsiker lett, mely folytatást követelt. A bevált karaktereket megtartva, de immár saját útjukra bocsátva, száz százalékig magyar produkció született.

Amennyi kreatív energiát, profizmust és tehetséget fektettek az első évadba, még kamatozott is a másodikra. Vészits Andrea és írótársai intelligens humorú, bravúrosan fordulatos forgatókönyvét Herendi Gábor és Fazakas Péter játékfilmes igényességgel rendezték meg. Csukás Sándor kamerája még a szmogos-kutyaszaros budapesti belvárost is olyan megkapóan szépnek mutatja, amilyet drága országimázsreklámokban sem látni. Nagy gonddal válogatták ki a remek magyar színészeket is, akik miatt a sorozat eleven, hiteles és működik.

A legszerethetőbb karakter Gabi, a szerelemre vágyó szingli főkönyvelőnő, akinek még égbekiáltó orrberendezése is megszépül attól a visszafogott, mégis fülledt erotikától, ami Pokorny Liából sugárzik. Izgalmas, ahogy őrlődik a megbízható, kiszámítható, ámde lassú és körülményes Antal (Gazsó György) és a szenvedélyes, de arrogáns és nagydumás nőcsábász Iván (Thuróczy Szabolcs) között. Iván a legszínesebb figura, sokszor ellenszenves, mégis egyre jobban megkedveljük. Ő is kapott egy sallert a sorstól, amit persze magának köszönhet, mert Judit (Balsai Mónika) végül megelégelte kicsapongásait. Már szinte megszánnánk, olyan komikusan elesett a felesége és a gyerekei nélkül, és talán még drukkolnánk is azért, hogy újra összejöjjenek, ha nem tűnt volna fel a szívdöglesztő gerincsebész (Fekete Ernő), hogy huszáros rohammal vegye le a lábáról Juditot, akinek szintén szorítunk a boldogságáért.

Léna és Dávid (Martinovics Dorina és Simon Kornél) középiskolából átmentett szerelme csak pillanatnyi beteljesülést élvezhetett, mert közéjük áll egy tragikus véletlen, és mindkét oldalról új csábítók (Szabó Kimmel Tamás és Döbrösi Laura) is feltűnnek. Ugyan azt nem mondanánk, hogy pont úgy, mint az életben, mivel legtöbbünk legfeljebb csak szeretne ilyen kapós lenni, vagy már annak is örül, ha a párkapcsolati drámák a tévében zajlanak, nem pedig otthon.

Társas játék, HBO

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!