Mikor a világon mindenki a maga bajával van elfoglalva, különös, hogy ismeretlenek önzetlenül, a legjobb tudásuk és szándékuk szerint segíteni próbálnak valakin. Huszonöten vállalkoztak erre a Viasat3 új „problémamegoldó reality” műsorában.

Bár már a reality szótól is kettéáll a fülünk, ez esetben tényleg hétköznapi emberek valós, komoly problémáit látjuk. Az apát, aki egyedül neveli a gyermekeit, mos, főz, takarít rájuk, fizeti az egykor közös lakáshitelt, és sírva mondja, hogy arra már nem jut, hogy tehetséges fiát fociedzésre járassa. A mentőst, aki két állásban felváltva dolgozik, és se családi élete, se tisztességes jövője nincs, ezért a reménytelenségből külföldön keresne kiutat. Csakhogy minden dilemmának mélyre nyúlnak a gyökerei. A huszonöt eltökélt segítő pedig Columbóként figyeli az elejtett félmondatokat, és nem tágítanak, míg ki nem ássák a teljes történetet.

Egy héten át követik a döntéshelyzetben lévő személyt. Megismerik a környezetét, a családját, a barátait, a jelenét és a múltját is. Kérdésekkel próbálják megnyitni őt, és közben megküzdenek saját előítéleteikkel, személyes érintettségükkel és egymás eltérő véleményével is. Hiszen végül, akár az esküdteknek, egységes álláspontra kell jutniuk, mit tanácsolnak. Eddig valamennyien meg is fogadták a tanácsukat. Sőt látszott, hogy nagy kő esik le a szívükről, miután megkapták azt a megerősítést, ami hiányzott, hogy úgy dönthessenek, ahogy a szívük diktálja. Mert a segítők valójában nem tesznek mást, mint felerősítik ezt a belső hangot, miután ráálltak annak hullámhosszára.

Az ő személyiségük legalább olyan érdekes, mint azoké, akiken segíteni igyekeznek. Akad köztük rézműves, főiskolai hallgató, kozmetikus, grafikus, közgazdász, ügyvéd, modell, informatikus, kriminálpszichológus és szakács, húszévestől a hetvenévesig, férfiak és nők, hangadók és megfigyelők egyaránt. Bár minden adásban van egy választott vezetőjük, mindig mások vállalnak nagyobb szerepet a csoportban. Nagyobb az együttérzés és a segítő szándék azokban, akik egy hozzájuk közel álló problémával találkoznak. Próbálják személyes tapasztalataikat megosztani, amivel a segített és a csoport véleményét is befolyásolhatják.

Egyikük kisfia elmondta, milyen büszke az édesanyjára, mert másokon próbál segíteni. Ez nem csak duma, a segítők valóban felelősséget éreznek a feladatukért, és szívvel-lélekkel belevetik magukat, együtt sírnak és nevetnek pártfogoltjaikkal.

Nem is lehet ridegnek, távolságtartónak maradni ilyen szívet marcangoló sorsokat látva. Elkísérik a mentőst gyermekkori családi otthonába, és a nagy mackó férfi úgy sír, hogy a 11 évesen elárvult kisfiút látjuk benne. Mikor a huszonöt ember elmegy vele a szülei sírjához, hogy támogassa őt a múlttal való szembenézésben, abban olyan erő van, hogy évtizedes érzelmi terhek tonnáit képes megmozdítani.

Az angol licenc alapján gyártott sorozat minden egyes epizódja valódi sorsdráma. Az eredetihez képest annyit változtattak, hogy nem ötvenen vannak a segítők. Erre szükség is volt, különben csak arról szólna a műsor, hogyan tudnak bepréselődni egy átlagos magyar lakásba.

A dilemma, VIASAT3 vasárnaponként

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!