Hatásvadász drámai körítéssel, de meglepően kevés exkluzív tartalommal indult az RTL új csatornájának egyik kiemelt műsora, a Forró nyomon. Nem hogy forró nyomot nem találtak, még az amúgy heves indulatokkal kísért Bándy Kata-ügyet is sikerült kockásra fagyasztaniuk. Ráadásul becsapták a nézőket, mikor azt állították, „Bándy Kata gyilkosa elmeséli, hogyan és miért ölte meg a rendőrségi pszichológuslányt”, mivel ez nem történt meg.

Máté Krisztina misztikus, jelentőségteljes felvezető szövege és a műsor ügyesen megvágott reklámja miatt, ha nem is világrengető bejelentésre, de legalább egy szerény vallomásra vártunk. Ugyan megmutatták Bándy Kata állítólagos (még nem elítélt) gyilkosát, de azon kívül, hogy megtudtuk, szépen rajzol, és korábban egyszer pofon vágta a volt barátnőjét, aki megcsalta őt, semmi más nem derült ki a pécsi börtönben róla készített riportból. Persze a rendőrség a még folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva eleve megtiltotta, hogy adásba adjanak bármit, amit a gyilkosságot korábban bevalló férfi az üggyel kapcsolatban mond. Így csak a riporter csalódott beszámolójára hagyatkozhatunk, hogy „a tekintetén nem látszott semmi. Se dac, se düh, se harag, se megbánás, se megtörtség, se kegyetlenség, semmi.” Máté azt is mondta, „azt gondoltam, láttam én már profi bérgyilkost, kéjgyilkost, bűnbánót és büszkét, biztosan kiderítem, ő miért tette”. Az lett volna a műsor legfontosabb felfedezése, hogy ez most még a rutinos riporternek sem sikerült?

A stáb többször is végigjárta – ugyan világosban – az útvonalat, ahol Bándy Kata hazafelé sétált a gyilkosság éjjelén. Bizarr, légyzümmögést idéző hangaláfestéssel bemutatták az erdős részt is, ahol a holttestét megtalálták. Máté végig olyan hangon kommentálta a javarészt régebbi híradófelvételekből összebarkácsolt és Facebook-bejegyzésekkel „illusztrált” riportot, mintha a szellemvasúton lenne idegenvezető. Arról csak diszkrét említést tettek, hogy a gyanúsítottnak betört az orra, mikor a rendőrök elfogták, mert „valószínűleg nem adta meg könnyen magát”.
Ahogy azt sem részletezték, hogy „bizonyos politikai erők azonnal kihasználták a lehetőséget, hogy megszólaljanak”. Persze jobb is, ha nem adnak teret a szélsőséges véleményeknek. Ez különben sem politikai háttérműsor, elég, ha döbbent helybelieket mutogatnak, hiszen „a tragédia örökre megváltoztatta a pécsiek életét”. Hiába a veretes mondatok, az érdeklődést felkelteniük sem sikerült, nem hogy fenntartani a műsor végéig, amikor is olyan anyákat mutattak, akiknek fiából gyilkos lett. A tagadás felszínénél mélyebbre csak a szakértő pszichológus ment, aki megfogalmazta, hogy ha rájönnének, ők pontosan hol hibáztak, az min változtatna… Így is csupa önvád és fájdalom az életük, választ pedig sokszor még maga a gyilkos sem tud adni, miért tette. Nem kudarc, ha egy riporternek sem sikerül megfejtenie, csak ne éljenek vissza a válaszra várók reménykedésével.

FORRÓ NYOMON, OKTÓBER 3. RTL II

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!