Szerencsések az RTL Klub új sorozatának szereplői, hogy ma élnek.

Van konditerem, műkörmös, turbószolárium, gumikesztyű és fertőtlenítő a tetováláshoz, a férfiak is hordanak divatékszereket, ráadásul már a természetes kiválasztódás sem a régi. Életben lehet maradni úgy is, ha valakinek annyi esze sincs, hogy letegye a székeket az étkezőpultról, mielőtt le akarja róla törölni a morzsákat, vagy felmosóval áll neki az üvegszilánkok „összesöprésének”. Legközelebb egyikük talán beteszi az ájfont vagy a sorozat görénypárját (mert ez trendi állatfajta) a mosógépbe. De csak rájuk szól a stáb, ha késsel piszkálják a konnektort vagy le akarják nyalogatni a botmixert.

A 12 szereplőt a Való Villához hasonló kommunába rakták össze, csak innen szabad a kijárás és nincs bekamerázva a vécé. De ugyanaz a trendi „ipari stílusú” enteriőr, mint a VV5-ben: raklapból fabrikált asztal, semmitmondó falmatricák, rusztikus kerti pad a fürdőszobában – mert ez a „kúl”. A másik háttér a főváros – a BKK örülhet az ingyenreklámnak, mert folyton a Combinóra szállnak fel a menő fiatalok, bár inkább leültetett Audit vagy sportkipufogós BMW-t képzelnénk alájuk.

Nehéz eldönteni, mennyi a hozott anyag a szerepben, és mennyi az úgynevezett forgatókönyv, illetve a rendezői utasítás. A többségükben polgári nevüket használó szereplők esetlenek, megjátszósak, idétlenül hangsúlyoznak, és a végeredményt tekintve mindegy is, ki adta a szájukba az olyan mondatokat, hogy „te nem tudod kicsit elengedni magad és a szexszel foglalkozni?” és „telibe leszel úgy verve, hogy nem igaz”. Talán A gyanú árnyékában szereplőválogatására jelentkeztek, de ahhoz túl feszes volt az izomzatuk, túl csábos a borostás mosolyuk, valamint túl dúsak az ajkaik és a kebleik, hogy elpocsékolják a szexfaktort a mocskos családi titkokra. Rangidősként melléjük tették VV Anikót, aki ezen a néven már a második saját márkás termék. A bajai műköröm- és karrierépítő lányt a Cool Tv-ben is próbálták elsütni, de sokoldalú tehetségét még mindig nem sikerült maradéktalanul kiaknázni.

Botrány, hogy a trendi szappanopera elsőre még a Tv2-n futó Családi titkok verbális agresszióra gerjedő nézőit se tudta elszipkázni – azóta már a teljesen fegyvertelen Bűnök és szerelmek ellenében küldik csatába. A Bodzás klán agyamputációval felérően fájdalmas kalandjaival szemben persze sokkal jobban szerepel a szexi menőzés a cityben. Már-már úgy tűnhet, mintha csupán a műsorsáv, nem pedig maga a műsor lett volna elhibázott.

A sorozattal végre felállt az eszményi szimmetria a két ősrivális kereskedelmi csatorna közt: fél 6-tól fél 10-ig mindkettőn van híradó, dokureality, bulvármagazin és két-két szappanopera, ugyan picit más sorrendben, de azonos kezdési időpontokban. Mindenhol ugyanaz a kaki van a palacsintában, csak az RTL Klub valahogy ügyesebb, mert porcukorral is megszórja. Hiába is várnánk, hogy lemondjanak erről a bámulatosan olcsón előállítható műsormarmaládról, főleg, ha még ezt is nézzük. De vajon hány évünkbe telik majd, mire a vérmes amatőrök már nem úgy viselkednek a kamera előtt, mint a pornóforgatáson két szexjelenet között színészkedni próbáló statiszták?

Éjjel-nappal Budapest, RTL Klub

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!