Miközben a gyerekek jelentős részének az is óriási teher, ha az óvodai vagy az iskolai ünnepségen kell fellépni, bőven akadnak olyanok is, akik már nagyon korán (részben talán szüleik biztatására) úgy érzik, színpadra születtek. A TV2 tizenhat ilyen kisgyereket és kiskamaszt válogatott ki „könnyített” tehetségkutató műsorába.

Komolyan veszik a műsor gyermekbarát elveit: nincs durva kritika, sem kiesés. Nem élő az adás és nincs minden héten feladat, a produkciók többsége pedig színvonalas és szórakoztató. Mégis jogos lehet az aggodalom a tehetségeket látva, mert a példák azt mutatják, kevés gyereksztárból lesz egészséges, harmonikus felnőtt, akár a pályán marad, akár az okoz benne törést, ha végül nem tud ezen az úton továbbmenni. A műsort nézve összefacsarodhat a szívünk, hogy egyik-másik kis szereplő – csúnya szóval élve – milyen koravén. Nem az a gond, hogy jóval idősebb előadók számait éneklik, mert egy dal bármilyen korú és nemű művész előadásában lehet hiteles. Nem is léphet fel mindenki minden héten a „De nehéz az iskolatáská”-val, de a szövegekre picit jobban is tekintettel lehetnének, mert az már kissé bizarr, ha egy 13 éves kislány énekli a Grease-ből, hogy „nekem férfi kell!” Néhányan feltűnően keveset mosolyognak, ijesztően felnőttesen beszélnek, páran pedig szoronganak is a fellépések miatt, és mikor kimennek a szülőkhöz, vigasztalást, dicséretet várva, látjuk, hogy szabályosan összeomlanak egy négyötödtől. Emiatt sem vehetjük zokon, ha a tanárok olykor picit elfogultan túldicsérnek egy produkciót. Bárcsak mindenkinek jutna életében legalább egy ilyen pedagógus vagy segítő példakép! Különösen Szulák Andrea és Hajós András óriási, meleg szívéhez tapadnak a gyerekek, de a szigorúbb Szandi is hiteles, jó segítő. A sokszor a saját poénjain nevető Király Viktor a legkevésbé tekintélyt parancsoló tanár, de őt éppen laza, haveri hozzáállása miatt érzik közel magukhoz tanítványai. Friderikusz Sándor könnyed, közvetlen stílusban vezeti a műsort, és jó ceremóniamesterként gyakran tréfálkozik, ugratja a gyerekeket és a kollégáit. Hajós a legfőbb partnere a szórakoztatásban, tőle mindig lehet számítani egyéni felvillanásokra is.

A családi szórakoztatásra készülő műsor nagy hátránya, hogy olyan hosszú és annyira szétszabdalt, hogy a kis énekesek saját korosztálya üli végig a legnehezebben. De már vannak közös kedvenceink is, nem véletlenül éppen azok, akiket nem a nagy bizonyításvágy hajt, hanem a legfelszabadultabban, őszinte örömmel szerepelnek.

Az ének iskolája, TV2

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!