Kizárta a brazil Globo TV a BigBrother egyik játékosát, aki múlt szombaton a felvételek szerint megerőszakolta öntudatlanságig részeg játékostársát. A Forbes magazin azt írja, a korábban az Isaura-sorozattal világhírűvé vált (egyébként közszolgálati) csatorna jóvátehetetlen kárt tett hitelében azzal, hogy hagyták megtörténni az esetet, aztán még adásba is adták. Nem jelentették a rendőrségnek sem, majd a játékszabályok durva megsértésére hivatkozva zárták ki a fickót, akit a kapuban amúgy már a brazil nyomozók vártak.

 

Nálunk ilyen bizonyosan elő sem fordulhatna, rögvest vadul loholnának át a szerkesztők a szomszéd stúdióból a Való-villába, hogy leszedjék VV Verát Csabáról. S ha meg is történne, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfeljebb rossz korhatár-besorolás miatt büntethetné meg a csatornát, ahogy tették a TV2 ÖsszeEsküvők című valóságshow-jával. Miközben egy görbe este bemutatása meg valami ostoba termékelhelyezés miatt milliós bírságot kaptak, a műsor legmegdöbbentőbb jeleneteinek – mikor a valóságshow egyik játékosa kétszer is arcul ütötte és a haját cibálta „menyasszonyának” – a világon semmi következménye nem lett. Hiszen az összefoglalót este 9 után adták csak le, és a játékos kizárásával a TV2 részéről rendezte is az ügyet. Épp úgy, ahogy a brazil csatorna is próbálta, csakhogy ők ráfáztak.

Bár nem tudjuk, hány kiskorú nézte a 12-es karikával ellátott Híradót tavaly december 3-án, és akik nézték, valószínű azt sem érthették, mi­­ért homályos a kép a beszélő pap bácsi mö­-gött. Viszont sen­­ki nem hő­-bör­­gött részegen, így nem is kell azzal foglalkozni, hogyan hat ez a serdülők zsenge lelkére. Ráadásul ilyen ügyekbe nem avatkozik a Médiatanács, csütörtöki határozatuk szerint sem a Lomnici-kitakarás, sem a Cohn-Bendit-riport által felvetett kérdések nem tartoznak a médiaszabályozás hatálya alá. Mi több, „veszélyeztetné a sajtószabadságot, ha egyes riportok valódisága, valóságtartalma, hitelessége felől a hatóságnak kellene döntést hoznia” – állítják.

A sajtószabadság 1000 méteres gátfutásának új bajnokai még méltatlankodtak is, hogy „a szabályozásnak egyfelől felróják azt, hogy korlátozza a sajtószabadságot, amikor pedig kiderül, hogy erről nincsen szó, akkor azt róják fel neki, hogy miért nem teszi ezt”. Csakhogy rossz szobrot emeltek maguknak: a hírhamisításnak, a nézők becsapásának annyi köze sincs a sajtószabadsághoz, mint ebihalnak a szobabiciklihez. Ha ezt jelentené, a Médiatanács álláspontját értelmezhetnénk úgy is, hogy mindenki azt hazudik, amit akar. De könyörgöm, ugyan kinek hiányzik, hogy Szalai Annamáriáék vagy bármilyen sóhivatal mondja meg, mi helyes és erkölcsös, és mi nem az? Ők csak foglalkozzanak a kiskorúak védelmével, meg az indokolatlanul hosszan mutatott kólásüvegekkel. Azt pedig még Fülig Jimmy is tudja, hogy nem lehet minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!