Az őseinkből, a gyökereinkből rengeteg erőt meríthetünk, ha tisztában vagyunk vele, nagyjából kik is voltak ők. A BBC egyik legnépszerűbb sorozata, a „Mit gondolsz, ki vagy?” híres színészek, sportolók, művészek, tudósok családtörténetének nyomába eredt.

 

Ők végezték a nyomozást, a hírességnek csupán annyi dolga volt, hogy megismerje az eredményeket és hagyja, hogy filmezzék reak­cióit. A Szex és New York sztárja, Sarah Jessica Parker például mást se csinált, mint csapkodta a tenyerét, hogy ez hihetetlen, és bizonygatta, hogy ez a tudás megváltoztatta az életét. Még ha a hüledezés szappanoperásnak is tűnt, megilletődöttségében nem kételkedhetünk.

Adásonként több mint 6 millióan nézik a 7. évadnál tartó sorozatot, melybe nálunk is rendszeresen bele lehet futni az ismeretterjesztő csatornákon. Idő­közben amerikai, orosz, kanadai, ausztrál, svéd, dán és több más nemzetiségű változata is elkészült. Az alapötlet ugyanaz, csak egész más hangulatú például egy amerikai gyökereit követni Európából a vadnyugatra, mint egy brit vagy egy izraeli családét a világháborúkon át. S ha ettől bárki kedvet kapott, hogy felkutassa saját őseit, a műsor már egy magasabb célt is elért, mint a puszta szórakoztatás.

Figyelmünket elsősorban persze az kelti fel, hogy érdekes, népszerű közszereplők személyes „titkait” boncolgatják. Ez azonban cseppet sem kockázatos, hiszen akkor sem kerülne a bulvárlapok címoldalára senki, ha valamelyik őséről kiderülne, hogy elítélt bűnöző volt, mint a tévészakács Nigella Lawson egyik felmenője. Ahogy beljebb kerülünk a történetbe, már nem is a hírességek érdekesek, hanem maga a kutatási folyamat. Egészen új színben láthatjuk még a történelmet is, ha személyes sorsokon ke­­resztül tanulmányozhatjuk. Sarah Jes­­sica Parker ük-ük-ük anyját a salemi boszorkányperek idején halálra akarták ítélni. Ennek kapcsán elmesélték és ké­­pekkel is illusztrálták az amerikai boszorkányüldözéseket. Majd ellátogattak egy temetőbe, ahol ezek az ártatlanul elítélt és kivégzett emberek nyugszanak, hogy még erősebb képi és drámai hatást érjenek el.

Bár a legtöbb sztárnak hétköznapi felmenői voltak, és a forgatások során rengeteg zsákutcába is belefutottak (általában mert nem maradt fent írásos nyom), roppant érdekes a sorozat. A színésznő Brooke Shields családjában egyaránt felbukkantak olasz és francia nemesek és tragikus sorsú kétkezi munkások, a rendező Spike Lee ősei közt pedig rabszolgák és rabszolgatartóik is, amit ma talán pikánsnak tartunk. De hát akkoriban is csak emberek éltek, akik szerelembe estek, gyerekeket nemzettek, akár még a törvény ellen is vétettek. Ha ezt megértjük, valóban megváltoztathatja az életünket a tudás, amit felmenőinkről szerezhetünk, de nyitottabbá, toleránsabbá válhatunk tágabb környezetünk iránt is. „Nincs király, akinek ne lettek volna rabszolga ősei, és nincs rabszolga, akinek ne lenne király a felmenői között” – mondta Helen Keller amerikai írónő, szüfrazsett. Nem kell Árpádig visszavezetni a családfánkat, elsunnyogni azt, amire nem vagyunk büszkék, sem olyasmiért döngetni a mellkasunkat, ami nem is a mi érdemünk. De gondoljunk hálával őseinkre, akárkik is legyenek ők.

Mit gondolsz, ki vagy?

Viasat History, Universal Channel

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!