Kellemes meglepetést okozhat a nézőknek a Szópárbaj. Ritka az olyan politikai vitaműsor – az Echo Tv műsorfolyamában különösen –, melyben ellentétes vélemények ütköznek, és nem olyanok ülnek az asztal körül, akik egymást hátba veregetve fújják ugyanazt. Kicsit itt is mindenki a maga igazát szajkózza, és nem mindig reagálnak érdemben egymás megjegyzéseire a vendégek, de ez nagyban függ a meghívottaktól.

Az e heti adásban Sinkovics Ferenc, a Magyar Hírlap publicistája, Vári György, a Magyar Narancs és a Népszabadság újságírója, valamint Kiszelly Zoltán politológus talán túlzott udvariasságból nem bocsátkozott harcias szópárbajba, noha valamennyi témáról másképp vélekedtek. A legutóbbi Orbán–Merkel-üzengetésről úgy beszélgettek, mintha mindenki ismerné az elhangzottakat. Ha már a kancellárt idézték, nem ártott volna a miniszterelnök szavait is elismételni: „A németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be.” Vári „egészen kivételes diplomáciai modortalanságról” beszélt. Sinkovics bemártotta Zsebők Csaba műsorvezetőt: „azt mondtad fönt a szobában, hogy ne ügyvédkedjek Orbán mellett”, Zsebők pedig zavartan tagadott.

Mikor arról folyt a szó, joggal vádolják- e a külföldi lapok a kormányt a számukra nem szimpatikus kulturális értékek elsöprésével, Sinkovics az írásaiból ismert éles hang helyett tanácstalanul hajtogatta, hogy ő nem érti, mi is történik a Sirállyal: „Nem az a jó, hogy ha van egy Sirályom, ott gyülekeznek a palik, és akkor valóban lehallgatom őket? Miért kell ezért bezárni?” A Gój Motorosok betiltott tüntetéséről is azt mondta, hogy ő csak hatalmas káoszt lát. Szerinte „az Alföldi-probléma sem arról szólt, hogy az Alföldi egy hülye lenne vagy egy tehetségtelen rendező, hanem arról, hogy amit csinál, nem a Nemzetibe való”.

Vári bár szelíden, de többször is kritikát fogalmazott meg. Elmondta, hogy intézményes szinten nehéz nem a kultúra homogenizálását látni, és az Új Színház és a Nemzeti vezetőváltása két olyan botrány, ami elhomályosítja azt a dicséretes hozzáállást, hogy a fővárosi színházak vezetőinek többsége a helyén maradt.

A műsorvezető Hobót hozta példának, akinek kritikus szövegű dalait leadta a Duna Tv, és akit Vidnyánszky meghívott a Nemzetibe. „Tehát akkor azért olyan óriási intolerancia nincs, legalább is a Vidnyánszky-féle Nemzeti Színházban, fura kijelentések, vagy helyeselhető kijelentések – kinek mi az ízlése – mellett azért itt nyitottság is van, nem?” – kérdezte helyeslést várva. Talán hasra kellene essünk attól, hogy egy „ellenzéki” előadó koncertjét leadják? A dalszövegei „dacára”?

Kár, hogy a műsort nem egy-két nappal később vették fel. Érdekes lett volna megtudni, változik-e a véleménye Kerényi Imre önfeledt buzizása után, vagy miután Vidnyánszky két nappal később az RTL Klubnak kifejtette, „olyan súllyal van jelen a homoszexualitás a Nemzeti Színházban, ami nem felel meg annak, amilyen súllyal az a társadalomban jelen van” – holott előbb közleményben elhatárolódott Kerényi kijelentéseitől. Bár, ezt utólag érthetjük úgy is, hogy minden egyéb véleményétől, csak épp a homofóbiától nem.

Szópárbaj, ECHO TV

Címkék: távkapcsoló, kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!