Ígéretesen rajtolt a TV2 új valóságshow-ja, melyben 6 fiatalember keresi élete asszonyát 16 menyasszonyjelölt között, méghozzá édesanyja segítségével. Lakás, autó, luxusnászút, gyémántgyűrű, egy évig milliós havi fizetés, no és a nagy szerelem a jutalma a nézők számára legszimpatikusabb párnak. A díjért össze is kell házasodni, feltéve, hogy anyóska áldását adja.

 

Tátottam a szám, mint Juliska a mézeskalácsházra. A menyecskék dögösek, még a jó ízlés határain belül volt a ciciorkán és a Zsanikázás-Renikézés.

A dinamikus kameraváltásokat át kellene gondolni, de vagány a zene, bevállalósak a szövegek, dekoratív a díszlet, szexisek, szimpatikusak a játékosok, és Tillánál szórakoztatóbban senki nem vezet műsort. Kár, hogy a TV2 nem kockáztatott, és csak a Fókuszt kell legyőznie, holott még a VV 5-öt is megszorongathatták volna.

Az ÖsszeEsküvőkben az anyák nem távolról kibicelnek, hónapokra összeköltöztették őket a menyecskékkel. Ezen én is húztam a szám, távoli-jövendőbeli anyósként jóllehet, rám is ez vár.

A helyes eladó legényeknek – csupa „nagy nőcsábász”, „női lelkek tudora” és „lányos anyák álma” – talán tényleg már csak a saját család hiányzik. Bár mind a mama szoknyáján éldegél, jólszituáltak, rendes egzisztenciával, állással, kocsival. A mai nőnek ugyanolyan fontos ez (ha nem fontosabb), mint az ősasszonynak az, hány mamutot tud elejteni az ősembere. A 18-25 év közötti arajelöltek már kevésbé érveltek meggyőzően, miért most szeretnének férjhez menni és egy rakás gyereket szülni. Hacsak nem, mert izgisebb, mint egy fizikaóra a gimiben, ahonnan a legfiatalabb játékost kikérték. Az anyukák nem is rajongtak érte, szemben a kétgyermekes egyedülálló nővel, holott ez sem az anyósok álma.

Páran talán azért akarnak férjet fogni, mert ez jó kiugrási lehetőség a pókerosztó meg a pultos állásból. Egy-két gyerekkel társadalmi megbecsüléshez is jutnának, elfoglalnák magukat a házimunkával, vagy eljárogatnának a fitneszbe meg a műkörmöshöz, míg a férj talicskával tolja haza a pénzt. Cserébe pedig nem is várnak mást, mint őszinteséget, hűséget, belső értékeket – persze az sem baj, ha magas, izmos és jóképű.

A kereslet találkozik a kínálattal: az anyósjelöltek – és persze a fiúk – elvárása alapvetően „a nő szüljön gyerekeket, meg vezesse a háztartást”. Költőibben: „fontos nekem, hogy az unokám bölcsőjét ki ringatja”. Eddig egyetlen anyuka, Erzsók monda azt, hogy „olyan lány képzelek el, aki szereti a fiamat. Ennél nincs fontosabb, én ehhez alkalmazkodom”. A fiús anyáknak – és az anyatigrisek fiainak – amúgy is a legnehezebb megfelelni, főleg ha valaki versenyezni próbál. Úgyis hiába, egy feleség sosem tudja olyan tökéletesen készíteni a töltött káposztát, mint anyuka. Nem főzi minden nap a kedvencét, nem szedi össze az alsógatyáit a fürdőben (vagy morog érte), nem ugrabugrálja körbe és imádja úgy az urát, mint anya a szerelmetes fiacskáját. Fiús anyaként én is látom már magamon a jeleket, bele se merek gondolni, hogy jön valami kis csitri, és „elviszi” az én drága szép fiamat. Pedig ez a nap már nincs messze. Ugyan még csak most lesz 7 éves, de esténként többé nem piros traktorról szeretne álmodni, hanem „a csajokról. Sok csajokról.”

ÖsszeEsküvők, TV2, szeptember 16. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!