Miközben a világ ezekben a napokban azt nézi a videomegosztókon, milyen fantasztikusan tehetségesek a magyarok – az Attraction Árnyékszínház továbbjutott a világ legnézettebb tehetségkutatójának számító Britain’s Got Talentben, majd körbejárt a neten az ugrálókötél-zseni Bánhegyi Adrienn kisfilmje is – a Viasat3 új vetélkedőműsorát jobb, ha nem tűzzük ki a hajtókánkra.

Döbbenettel vegyes hitetlenkedéssel nézték és osztották meg az emberek a műsor beharangozó videóját – melyben két bájos fiatal nő mély meggyőződéssel kifejti, hogy a Nap forog a Föld körül –, ám már az első adás után sem kételkedhettünk a jelenet hitelességében.

Épp olyan fájdalmas, mint amennyire szórakoztató, hogy a műsorban szereplő, amúgy szimpatikus fiatalok mennyire műveletlenek, vagy egyszerűen csak sötétek, mint a sarkvidéki tél. Azon még csak szolidan kuncogunk, mikor a bemutatkozásnál az egyik lány kijelenti, „erősségemnek a bulvárt tartom és a biológiát”. De már az első kérdésnél a padlón koppan az állunk, mert a fiatalemberek nem csak hogy azt hiszik, hogy a kurkuma a nyakra mért halálos ütés, de még meg is magyarázzák, miért, ráadásul hozzátesznek még három marhaságot a harakiriről is. Nem is csak az idegen szavakat használják olyan tehetséggel, mint az Irigy Hónaljmirigy a számaikban. A tótágast áll kifejezés jelentését találgatva ezt adta elő egyikük: „a tót az olyan… jó, hogy most nincs „h” a végén, mint „tóth”, de az valamilyen szakmával foglalkozott a régebbi magyarországi demográfiában”.

Ők csak afféle cirkuszi látványosságok, a vetélkedés valójában a stúdióban ülő csapatok (az első adásban a rúdtáncos lányok és a küzdősportos fiúk) között folyik. A kellemesen szarkasztikus humorú műsorvezető, Kovács Áron kiokosít bennünket, hogy nem a helyes választ kell tudniuk – mert az nekik nem is jelenthet kihívást –, hanem az emberismeretüket és az intuíciójukat kell okosan használniuk, mikor megtippelik, vajon az észbontóknak becézett IQ-nindzsák eltalálják-e a megfejtést. Persze nem lehet mindenre rávágni, hogy úgysem találják el. Faludy Béla (sic!) költőt kizárásos alapon még csak felismerték, bár erősen törték a buksijukat, hogy nem egy körhintakezelőt vagy hajszobrászt látnak-e a fotón.

Bámulatos volt az a logika, ahogy a vas olvadáspontját próbálták kitalálni három lehetőség közül. „A sütőben van 200 fok körüli, de a vas az sokkal durvább, mint egy csirke.” „Beraksz a sütőbe egy vödör vasat? De most mért raknál a sütőbe vasat?” „Nem kell beletenni, mert már alapból benne van.” „Szerinted, ha felmelegítesz valamit, mondjuk, beleraksz egy csirkét, és megolvad hamarabb a vas, hogy fogod megenni? Ne idegesítsél fel!” Végül megtippelték a 300 fokot, mert „egy Celsius az 276 Fahrenheit”.

Persze még mindig akadnak, akik szerint jó pénzért játsszák meg magukat, mert ilyen buta emberek a földön nincsenek. Csakhogy már az evolúció sem a régi, lehet teljes értékű életet élni úgy, hogy valaki azt hiszi, „a vénuszdomb Görögországban van”. A tudás nem feltétlenül teszi az embereket boldogabbá, vagy sikeresebbé, ellenben a vénuszdombot még az a férfi is jó eséllyel megtalálja, aki nem tudja, hogy ez a neve.

Észbontók, Viasat3

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!