Egy ember intelligenciájának is a fokmérője, hogy min tud nevetni.

Picit kínosan is érzem magam amiatt, hogy én bizony többször felkacagtam Sebestyén Balázs és Vadon János új műsorán. Például azon, hogy Balázs beszólt a híresen fukar Vágó Istvánnak: a társasutazáson biztos kiszedi a Trevi kútból az összes aprót. Muszáj volt röhögni, mikor bajai járókelőktől kérdezgették, kire fognak szavazni, majd a két műsorvezető fényképét mutatták nekik. „Őt ismerem! Sok filmben láttam már” – mondta egy idős hölgy Balázsról. Legalább nem maradt illúziónk, min dőlnek el általában a választások.

A dohányboltos jelenetnél, a Morgan Freemant imitáló Fekete Pákónál és a Vajna–Palácsik esküvői képregénynél ellenben döbbenten néztem, hogy mi ez az éktelen alpáriság? Ennyire „trash” (pusztán megrökönyödésből nézhető, döbbenetesen rossz) humorra nem hogy a Szeszélyes évszakokon, de még a Bagi–Nacsa-féle Banánhéjon edződött magyar közönség sem készült még fel.

Aki belehallgatott már reggeli rádióműsorukba, vagy nézte a Celeb vagyok, ments ki innen! című realityt, tudta, milyen piszkálódó stílusra számíthat az olykor szellemesen pikírt, máskor önhitt és modortalan Sebestyéntől, és az általa jobbára sámliként használt Vadontól. Még páriább szerepet kapott a porondmester Boros Lajos, akit vudubabaként szurkáltak, ha épp eszükbe jutott, például megkérdezték tőle, nem kell-e neki infúzió. Borost azonban nem kell félteni, vissza is szólt, hogy inkább két nővért kér.

Csakhogy ami a rádióban működik, mert közben épp fogat mos vagy autót vezet az ember, és nem pusztán rájuk figyel, a tévében hullámzó színvonalat és kaotikus adásmenetet eredményez. Mint mikor egy tábori Ki mit tud?-ban bárki bármit előadhat, előképzettség nélkül, vagy mintha egy legénybúcsúba vagy kanbuliba tévedtünk volna, ahol férfiak pár sör után röhögcsélnek egymás között.

Bár mintául szolgálhattak számukra az amerikai late night show-k, vagy akár a német Stefan Raab TV Total című műsora is, egy magyar szórakoztató show-t hazai humorral kell megtölteni, ehhez pedig jó poénírók is kellenek. Az sem árt, ha a gageket természetességgel és jó időzítéssel tudják beszúrni a műsorvezetők, és bár a két dumagép rutinos a rögtönzött poénszórásban, sem a színészkedés, sem a megírt poénok adagolása nem igazán fekszik nekik. Előbbit tanulni is több év lenne, utóbbiban azonban még fejlődhetnek. A Kasza! vagy a Fábry show-t máris felülmúlták, és a címadásban is benne van a lehetőség, hogy lesz ez még jobb is, mint vundersájsze és zuperciki.

Vundersőn és zuperszexi, RTL Klub, október 13.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!