Míg nálunk még csak a nagy bejelentéseknél tartanak a versenytársak – kinél lesz előbb HD, mikor tér vissza a Barátok közt és a Jóban Rosszban – Nagy-Britanniában hivatalosan is elkezdődött az új tévés évad a Celebrity Big Brotherrel.

 

Láttunk mi már ilyet, pár napig sztárocskák lakták a ValóVillát, de készült hasonló Horvátországban, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken is. A brit celebek azonban 3 hétig csak előmelegítik a házat, melybe utánuk a Big Brother 11. rendes szériájának lakói költöznek.

A briteknél még mindig meglepő az eredetileg holland licencű kukkolós valóságshow népszerűsége. Ki nem hagynának egy évadot, míg nálunk néha pihentetni kell a műsort. Ott adásonként 5-6 millióan nézik, de a gyártók meg is adják a módját: Nagy-Britannia leghíresebb házában alapfelszereltség a luxusmedence, a dizájnbútoros nappali bárral, valamint a profi edzőterem és a finn szau­na, legyen hol összeizzadni, rácsos hasakat és ruganyos cickókat mutogatni.

A most debütált műsorvezető Brian Dowling többszörös Big Brother-nyertes. Lám, ők is ugyanazokat az arcokat tolják műsorokon át. Mintha csak a brit (valójában született ír) Alekoszt látnánk, Mr. Bean Tillásan extravagánsan kiöltöztetve. Minden este élőben hergeli a stúdióközönséget és tesz csipkelődő megjegyzéseket híres vendégeire, akik egymás számára idegen nyelvként beszélik az angolt, főleg ha piával olajozzák a torkukat.

Csütörtökön beköltözött hírességeik közt akad popénekesnő-tévés műsorvezető, aki leginkább csúnya válásaival, nyilvános hangulatingadozásaival és várandósság alatti dohányzásával nyerte el a britek szinte osztatlan ellenszenvét. Köztük van az erő, egy roma pusztakézi bokszoló – mintha csak róla mintázták volna Brad Pitt karakterét a Blöffben.

A szépségek: egy cuki, de szégyenlős modellfiú és egy butácska, optikailag feltunningolt essexi nem túl szexi topmodell, aki annyi vizet vedel, mint egy dromedár. Ő legalább ad a látszatra, míg a többiek már első este rábuktak az üvegre. Nem maradhat ki a buliból a politika sem, bevonult az alsóház konzervatív szóvivőjének nagyszájú neje, az „angol Carla Bruni”, valamint a média képviseletében egy celeb-paparazzó, akinek a gépét persze nem engedték be. Egy színes bőrű ifjú szappanopera-dzsigolót és az Eurovíziós Nyálfesztiválon jól beégett, az Alice Csodaországban Tutyikájára és Mutyikájára hajazó Jedward ikreket is benevezte a menedzserük, utóbbiakat rendre fújolják is a nézők. Berepült az Egyesült Államokból Tara Reid, aki az Amerikai Pite óta karriert ugyan nem csinált, viszont övé a világ egyik legjobban elszúrt (félzsoldéros) mellplasztikája, és az egykori Baywatch-bébi, Pamela Bach-Hasselhoff, akié meg a világ egyik legkínosabb exférje. Ahogy az ilyen műsorokban szokás, egész nap isznak, cigiznek és fetrengenek, mint a jóllakott tengerimalacok. Hírességek ide vagy oda, a szerkesztő izzadhat, hogy egy adásra valót összegereblyézzen.

Bár a Daily Mail és a Telegraph is panaszkodott, hogy csupa másodvonalbeli, vagy lecsúszott figurát kapartak elő (míg korábban Mike Tysont, Pamela Andersont és Charlie Sheent ígérték), úgy tűnik, az angolok – és a Nagy Testvér – addig nézik vergődésüket (akárcsak szegény Amy Winehouse-ét), míg a halál el nem választja őket a kameráktól. S ha ez élő adásban következik be, annál jobb.

Celebrity Big Brother, Channel 5

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!