Félreverhették a harangokat az RTL Klubnál, miután Betty és Tamás atya tiltott szerelmének bimbódzása (Jóban Rosszban) a héten leverte a Fókuszt, de állítólag még Barátok köztet is. A nézőktől kerékbilincset kapott a halálos tempójú német autópálya-rendőrség, a Csillag születik pedig újabb évadminimumra huppant le nézettségben.

 
Bálint Orsolya

Én is szívesen elkapcsoltam volna innen legkésőbb az eredményhirdetésnél, annyira elszomorított az Immigrants búcsúzása. A heti két kiesővel ugyan sebesebben halad a műsor a finálé felé, de olykor sikerül lábfej helyett térdig amputálni az amúgy is vérszegény mezőnyt. Míg régebben azért nyavalyogtam, miért nincs a Ki mit tud?-hoz hasonló tehetségkutató, mára a Megasztárok, Csillag születikek és X-Fak­torok hosszú és ízüket vesztett sora mételyezi a lelkem. Mi legalább két napra elosztva kapjuk a show-t, míg szegény briteknek hat órát kellene a két nagy tehetségkutató előtt ülniük szombat esténként. A nézők ugyanezt a kínt nyögik Ame­rikától Kazahsztánig, és mi sem maradunk el a divattól. Még a zsűri is illeszkedik a világtrendhez: vannak a vajszívűek – Hernádi, Pokorny és Hajós –, akiket nem lehet kizökkenteni, mindenkit megdicsérnek. Ha másért nem megy, a bátorsága miatt, hogy ki mer állni a világ elé, pedig nagyon nem kéne. És kell legalább egy vitriolos, könyörtelenül őszinte, néha a tahóságot is megkockáztató megmondóember, mint most Puzsér, vagy az X-Faktor főmuftija, Simon Cowell. Igazából ők érnek csak valamit. Puzsér szavaiból merítek erőt, hogy talán nem mi vagyunk tökhülyék, mikor a bő dicséretfröccs végén marad egy középszerű benyomás az állítólagos tehetségekről. Talán már az előválogatás sem elég hatékony. Persze Susan Boyle vagy Rúzsa Magdi sem terem minden szezonban, próbálnak hát ínyenc kőlevest főzni abból, amit a háznál találnak.

Közben a sok hamis biztatásból a nyakunkon marad egy csomó „kiscsillag”, akiket már fel sem ismernénk az ábécében. Pici is a magyar piac ahhoz, hogy mind megéljenek, természetes, ha eltünedeznek, vagy a hakni császárai lesznek. Ettől félti Puzsér a Prügyi duót is, és ha a kollégáiban is lenne felelősségtudat, egyebet is mondanának a versenyzőknek annál, hogy „nyílj ki kicsit jobban!” Döbrögi Mészáros János Elek és ellenpárja, Juhász „Lúdas” Marci, a szájgengszter Plazma, vagy a bohókás Quantum XXL tánccsoport persze mind nagyon szimpatikusak, de az Immigrantson kívül csak Szirota Jennifert tudom elképzelni nagyobb színpadon, mint egy kocsmáé vagy kultúrházé.

Hiába a villódzó fények, az elegáns frizurák és ruhák, a műsor fokhagymaszagú. Erről nem biztos, hogy Mészáros János Elek tehet, pedig Lilu szerint „amióta itt van, elég beleszagolni a levegőbe, és csukott szemmel is ide lehet jönni”. Ugyanezt a rémes kolbászkrémet tudják csak újra és újra kitermelni, amit még az sem tud lemosni magáról, aki esetleg jobbat érdemelne. De az már nem a csatorna sara. Ők felfújták a lufit, a zsűri hajtogatott belőle egy cuki, bár nem túl tartós figurát, ha elszáll, ha kipukkad, van másik!

Csillag születik, RTL Klub, május 6.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!