Térülnek-fordulnak - A Budapesti Fesztiválzenekar nyárköszöntő TérTáncKoncertjén ötszáz hátrányos helyzetű magyar iskolás kisgyerek táncol majd Sztravinszkij Kártyajáték című darabjára. Június 3-án a Hősök terén ország-világ előtt megmutatják, mit is tanultak a táncművészektől és egymástól. Az író, pszichológus, dokumentumfilmes Bódis Krisztát, az esemény nagykövetét kérdeztük.

 
Bódis Kriszta - Fotó: Kállai Márton

– Toleranciaünnepként jegyzik a június 3-i táncprodukciót. Hogyan mutatkozik itt meg a tolerancia?

– Az én olvasatomban a tolerancia nem csupán türelmet jelent, vagyis a másik elviselését, mert ebben van valami fogcsikorgatásszerű mellékzönge. A tolerancia olyan türelem, ami a másik emberhez való érdeklődő odafordulást jelenti. A TérTáncKoncert ezt az egymásra figyelést egy örömteli eseményben, egy nagy találkozás ünnepében teszi – reményeim szerint – hagyománnyá.

– Milyen feladatai vannak e téren a társadalomnak?

– Egymás mellett élés helyett el kell kezdeni együtt élni: beszélgetni, találkozni. Nem ítélkező kritikával, hanem érdeklődéssel odafordulni egymáshoz. Fontos volna, hogy ezt a toleranciát ne hagyjuk kiveszni az emberi civilizációból. Azért létezünk még, mert vannak, akik tudják, ha ezt az elfogadást fölemészti a másik kritizálása, a másik megváltozásának követelése, a másik ember lenézése, irigylése és gyűlölete, akkor az ember már nem ember többé.

– Milyen tapasztalatokat szerzett a felkészülés során, a gyerekek hogy élik meg mindezt?

– Mind voltunk gyerekek. Mindannyiunkban ott van az a képesség, hogy a maga természetességében megéljük: jó együtt lenni. Főleg, ha van valami örömteli közös dolgunk. Játék, tánc, zene, ünnep. A gyerekekben mélyen ott van ez a tudás. Ne hagyjuk, hogy meghaljon, mire felnőnek! Mert lehetőségünk van olyan társadalmat teremteni, amelyben számtalan szép közös élmény és munka van, akárhonnan jöttünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!